Anunţ al CJ: peste 200 de milioane vor intra în şcolile ieşene. Cea mai mare parte a banilor, pentru schimbarea mobilierului din clase

marți, 20 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Anunţ al CJ: peste 200 de milioane vor intra în şcolile ieşene. Cea mai mare parte a banilor, pentru schimbarea mobilierului din clase

Alte programe – prin care se asigură masa caldă sau transport cu microbuze electrice – schimbă şi mai mult înfăţişarea reţelei ieşene de învăţământ.

„Putem spune că Iaşul a reuşit să absoarbă sume absolut impresioante, unice în ultimii 30 de ani pentru ceea ce înseamnă dotări în infrastructura şcolară. Au aplicat 108 unităţi de învăţământ pentru 84,1 milioane de lei, iar în municipiul Iaşi 63 de unităţi de învăţământ vor beneficia de dotări în sumă de 74,6 milioane de lei. Dacă avem în vedere că au existat şi unităţi administrativ-teritoriale care au depus în regim propriu proiecte pe această linie de finanţare, în urma semnării contractelor judeţul nostru va beneficia de 174,7 milioane de lei doar pe componenta dotări mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale”, a făcut inspectorul şcolar general al judeţului un bilanţ al investiţiilor atrase prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Componenta C15 Educaţie. Luciana Antoci a precizat că mobilierul este destinat înlocuirii celui vechi de cel puţin 5 ani. Şcolile au vizat şi mobilier specific laboratoarelor, atelierelor de practică pentru şcolile tehnice – toate cu anumite specificaţii şi, prin urmare, cu costuri diferite.

Consiliul Judeţean, partenerul IŞJ Iaşi în derularea acestor aplicaţii, a obţinut prin acelaşi program 6 milioane de lei pentru toate cele 7 şcoli din subordine, precum şi pentru Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Inspectorul şcolar general a amintit şi granturile de circa 133 de mii de euro pentru care concurează 73 de şcoli care au aplicat pentru Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar. Majoritatea acestor şcoli au adoptat deja „masa caldă”, consiliere parentală şi consiliere profesională. „Numai masa caldă deja a schimbat cifrele din perspectiva abandonului şcolar şi a absenţelor care se înregistrează în şcoală. Da, sunt foarte mulţi elevi din mediul rural care vin la şcoală pentru acest beneficiu. Iar, dacă vin pentru masa caldă, rămân şi pentru cursuri şi deja i-am câştigat în procesul educţional”, a spus Luciana Antoci.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele CJ Costel Alexe a menţionat o alocare de 3 milioane de lei pentru „acea poveste urâtă” a grupurilor sanitare neconforme, adică a şcolilor cu toaleta în fundul curţii. La şedinţa ordinară de mâine a consilierilor judeţeni, administraţiile comunelor Andrieşeni, Bivolari, Brăeşti, Ciurea, Cotnari, Dolheşti, Mădârjac, Plugari şi Tansa vor primi finanţare în acest sens.

În aceeaşi şedinţă, aleşii vor da undă verde proiectului de hotărâre prin care urmează să fie achiziţionate microbuze şcolare electrice în valoare totală de 30 de milioane de lei (plus TVA de aproape 6 milioane). Beneficiare vor fi 26 de comune ieşene. 

Comentarii