Anvelope vară 185 65 r15: putem circula vara cu anvelope auto de iarnă? (P)

miercuri, 12 aprilie 2023, 08:33
4 MIN
 Anvelope vară 185 65 r15: putem circula vara cu anvelope auto de iarnă? (P)

Întrebarea aceasta trece prin mintea multor șoferi, cu siguranță. Răspunsul la ea este: teoretic da, poți conduce vara cu anvelope de iarnă, dar practic nu putem folosi anvelope de iarnă în timpul verii.

După cum sugerează și numele, anvelopele de iarnă sunt concepute pentru temperaturi și condiții meteorologice de iarnă și pot fi chiar periculoase la temperaturi de peste 7 grade Celsius. Acest lucru înseamnă că performanța anvelopelor de iarnă poate fi garantată doar la temperaturi scăzute.

Nu este recomandat să circulăm cu anvelope de iarnă pe timpul verii, deoarece acestea sunt concepute pentru a oferi aderență și tracțiune în condiții de iarnă, cum ar fi zăpadă, gheață și temperaturi scăzute.

Designul benzii de rulare este, de asemenea, specific pentru vremea rece, cu creste împărțite în multe blocuri intercalate pentru a oferi numeroasele puncte de aderență necesare conducerii în siguranță. Astfel, anvelopele de iarnă nu pot fi eficiente și sigure la temperaturi ridicate.

În schimb, anvelopele de vară sunt concepute pentru a funcționa optim în condiții de temperaturi ridicate și pe drumuri uscate sau umede. Aceste anvelope auto au un compus de cauciuc mai dur, care oferă o aderență mai bună pe suprafețe uscate, dar care poate deveni prea rigid și pierde din aderență pe suprafețe umede sau alunecoase.

Drept urmare, trecerea la cauciucuri vară 185 65 r15 este indicat să aibă loc odată cu creșterea temperaturilor. Neînlocuirea anvelopelor de iarnă cu anvelope de vară la timp ne poate costa mai mult decât ne-am dori, ceea ce duce la performanțe slabe și riscul de a conduce un vehicul care in scurt timp poate dezvolta probleme.

De fiecare dată când folosim anvelope 185 65 r15 trebuie să fim convinși de faptul că acestea ne vor oferi siguranță. În același timp, oferă confort pe drum, mai ales atunci când sunt selectate și instalate de profesioniști într-un service specializat.

Anvelopele de iarnă au, de asemenea, un profil mai adânc și mai agresiv, care poate afecta confortul și stabilitatea vehiculului în timpul verii. Acestea pot provoca o manevrabilitate mai scăzută, o reducere a economiei de combustibil și o uzură mai rapidă a anvelopei, ceea ce poate duce la costuri mai mari de întreținere a vehiculului. Dar având anvelope vară 185 65 r15 montate pe autovehicul odată cu creșterea temperaturilor, putem evita aceste situații neplăcute.

În plus, anvelopele de vară au o construcție complet diferită. Aceste anvelope auto au o nervură centrală neîntreruptă și umeri rigizi, și au fost proiectate pentru rigiditatea în viraje, mai degrabă decât pentru a oferi suport lateral în condiții alunecoase asemeni cauciucurilor destinate sezonului rece. Blocurile mai mari, canelurile mai largi și compușii sunt folosite pentru a menține anvelopa rigidă și performantă, mai ales la temperaturile ridicate pe timp de vară, care se simt mai puternice pe carosabil.

Cum se schimbă experiența de condus atunci când se utilizează anvelope auto greșite?

Așa cum anvelopele de vară nu sunt potrivite pentru a circula în condiții de iarnă, chiar și când  drumurile sunt uscate, fiind complet ineficiente și periculoase la temperaturi scăzute, tot așa anvelopele de iarnă pot fi periculoase de utilizat la temperaturi ridicate.

Totodată, anvelopele de iarnă ard mai mult combustibil vara, sunt mai zgomotoase, se uzează mai repede, adesea dublează distanța de frânare și au o stabilitate laterală mai mare din cauza compușilor moi și profilului mai puțin rigid.

De asemenea, dacă folosim anvelope de iarnă pe toată durata verii, iar ulterior nu realizăm o nouă achiziție de anvelope 185 65 r15 pentru sezonul rece, acestea riscă o uzură excesivă.De regulă, la temperaturi ridicate, anvelopele de iarnă emană uleiul care a fost folosit pentru a-și păstra flexibilitatea, făcând compusul de cauciuc prea dur și mai puțin eficient iarna. Din acest motiv, în sezonul cald se recomandă echiparea mașinii cu anvelope vară 185 65 r15, iar anvelopele de iarnă să le depozităm într-un loc răcoros, ferit de soare.

Așadar, pentru a circula în condiții de siguranță și pentru a obține performanțe optime ale vehiculului în timpul verii, este recomandat să folosim un set de cauciucuri vară 185 65 r15 corespunzătoare pentru sezonul cald. 

Dacă vrei să cumperi un set de anvelope vară 185 65 r15 de înaltă performanță, aruncă o privire peste ofertele la anvelope din magazinul anvelope-discount.ro. Cauciucurile pot fi livrate oriunde în țară, iar persoanele din București pot opta și pentru ridicarea personală din showroom.

Produsele disponibile pot fi sortate cu ajutorul filtrelor. Iar pentru informații suplimentare se poate apela la asistența gratuită de pe website, unde echipa noastră de specialiști vă va oferi răspunsuri la întrebări în scurt timp pentru a vă putea finaliza achiziția cu succes.

 

Comentarii