Apel comun de la 12 sindicate: Cer eliminarea pensiilor speciale si asigurarea unui venit minim pentru toti cetatenii

marți, 31 martie 2020, 13:21
2 MIN
 Apel comun de la 12 sindicate: Cer eliminarea pensiilor speciale si asigurarea unui venit minim pentru toti cetatenii

12 sindicate si federatii sindicale lanseaza in dezbatere publica mai multe teme care ar putea aduce solutii pe termen scurt si mediu pentru problemele sociale si economice imediate si post-pandemie.

"Este nevoie de asigurarea unor masuri de protectie sociala permanente, iar demnitatea umana trebuie sa treaca pe primul loc. Nu exista demnitate fara siguranta zilei de maine, iar privilegiile nu isi au locul nici in situatii de normalitate," scriu reprezentantii celor 12 sindicate si federatii sindicale, intr-un comunicat transmis marti Ziare.com.

Potrivit acestora, criza medicala este doar inceputul unei noi etape in existenta umana si este insotita de o criza sociala de proportii. Sindicalistii arata ca prin actiunile Guvernului aproape 2 milioane de romani vor fi fara venituri si perspective.

"Mai mult, avem parte de masuri precum taierea ajutoarelor persoanelor cu dizabilitati de catre Primaria Capitalei, in conditiile in care pensiile speciale sunt mentinute cu sfintenie," arata comunicatul.

Iata temele lansate

Sindicatele au facut o lista de 6 astfel de teme si le-au motivat.

1. Asigurarea unui venit minim universal pentru toti cetatenii (persoanele adulte) fie direct de la stat, fie prin salariu, pensie sau alte tipuri de venit. Aceasta va reduce semnificativ impactul social al crizei, aduce siguranta zilei de maine pentru toate persoanele adulte si copiii lor, indiferent de crizele pe care le vom traversa de acum inainte.

Asigurarea unui venit minim universal va furniza puterea de cumparare necesara dezvoltarii unei economii locale sustenabile pentru produsele de prima necesitate si functionarea serviciilor publice.

Acest mecanism va ajuta atat persoanele care isi pierd locul de munca inregistrat cat si persoanele care lucreaza la negru si care raman si fara acest venit nefiscalizat, fiind si un mecanism de contracarare a muncii la negru.

Continuarea, pe ziare.com

Comentarii