De Sănătate

Punem punctul pe știi

Asistenţă medicală gratuită în sistemul public din statele UE cu cardul european de sănătate

Condiţia este să fii asigurat în România şi serviciile medicale să fie prevăzute de legislaţia ţării în care te deplasezi.

miercuri, 25 august 2021, 12:39
3 MIN
 Asistenţă medicală gratuită în sistemul public din statele UE cu cardul european de sănătate

Persoanele asigurate din România trebuie să ştie că având un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) vor putea beneficia de servicii medicale din sistemul public din ţările membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European-SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), Confederaţia Elveţiană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. 

Acest card se obţine gratuit şi, cu ajutorul acestuia, la nevoie, cetăţenii români pot beneficia de serviciile medicale din sistemul public, devenite necesare în timpul şederii temporare în oricare dintre statele menţionate. Prin şedere temporară se înţelege deplasarea unei persoane pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii. „Cardul poate fi solicitat de orice persoană care face dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România şi are o valabilitate de 2 ani. Având în vedere că România este stat membru UE, calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România este recunoscută pe teritoriul oricărui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene/Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord“, a declarat Dr. Ec. Radu Ţibichi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate poate fi obţinut de la casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia persoana se află. În acest sens, asiguratul depune o cerere într-un format standardizat, al cărui model poate fi accesat pe pagina de web a CNAS sau ale caselor de asigurări de sănătate. În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/ Confederaţiei Elveţiene/Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi, din diferite motive, nu mai este în posesia cardului (nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus, a fost furat, cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară), acesta trebuie să contacteze casa de asigurări de sănătate care a emis cardul, pentru a solicita certificatul provizoriu de înlocuire a CEASS.

Casa de asigurări respectivă va trimite certificatul la adresa menţionată în termen de 24 ore. Certificatul provizoriu conferă asiguratului aceleaşi drepturi ca şi cardul european. Astfel, în funcţie de formularele emise de casa de asigurări de sănătate (card european de asigurări sociale de sănătate sau formulare/documente europene), asiguratul poate beneficia, după caz: de servicii medicale devenite necesare – gen urgenţe medicale, de tratament planificat, de toate serviciile medicale de care beneficiază orice asigurat din statul membru respectiv.

„Aceste servicii vor fi acordate în aceleaşi condiţii şi la aceleaşi tarife ca asiguraţii din ţara respectivă. Atenţie, însă, pentru anumite servicii medicale, este posibil să fie necesară coplată, care va fi suportată de asigurat, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Dacă mergi în Germania, de exemplu, este posibil să trebuiască să plăteşti onorariul medicului, chiar dacă în România acest serviciu medical este gratuit. Sau, în Franţa, există o serie de coplăţi care la noi în ţară nu sunt. Ce vreau eu să vă spun este că serviciile medicale acordate în baza cardului nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru în care se realizează deplasarea, fiind acordate în conformitate cu legislaţia statului membru respectiv. Dacă legile lor spun că trebuie să plăteşti medicul sau să ai contribuţie personală pentru unele servicii medicale publice, atunci va trebui să o faci, pentru că trebuie respectată legislaţia unde tu te-ai deplasat, chiar dacă la noi în ţară aceleaşi servicii medicale sunt gratuite“, a mai explicat Dr. Ec. Radu Ţibichi.

De asemenea, românii vor trebui să plătească atunci când deplasarea are ca scop tratamentul medical planificat, persoana respectivă nu mai figurează ca asigurat, furnizorul de servicii medicale nu-şi desfăşoară activitatea în cadrul sistemului public de sănătate din ţara respectivă sau dacă acele servicii nu sunt decontate în sistemul public de sănătate al ţării respective.

Comentarii