Asistenţa Socială Iași, lăsată fără bani. A primit doar un sfert din necesarul solicitat

marți, 14 ianuarie 2020, 02:50
2 MIN
 Asistenţa Socială Iași, lăsată fără bani. A primit doar un sfert din necesarul solicitat

Cheltuielile de funcţionare nu sunt acoperite integral la începutul anului. Preşedintele CJ arată însă că rectificările au loc de regulă abia la sfârşitul verii

Sumele alocate judeţului Iaşi prin Legea Bugetului de Stat pentru acest an (Anexa 4 – sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, finanţarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, cămine pentru persoane vârstnice etc) reprezintă un sfert din necesarul asigurării desfăşurării activităţii. Un comunicat primit de la Consiliul Judeţean precizează că necesarul pentru funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este de 182,5 milioane de lei, dar că judeţul a primit doar 26,8 milioane. Centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap figurează cu 10,5 milioane lei din necesarul de 47,5 milioane lei. 
 
Căminul pentru persoane vârstnice apare cu suma de 33 mii lei, faţă de cele 621 mii lei solicitate. La capitolul dezvoltare, DGASPC are nevoie de 876 mii lei pentru realizarea unor documentaţii tehnice şi dotări, iar pentru proiectele europene aflate în implementare necesarul este de 12,6 milioane de lei. Alţi 1,1 milioane de lei trebuie să meargă la cele cinci proiecte cu fonduri europene care se află în evaluare la ADR Nord-Est şi la cele din Programul de Interes Naţional.
„Banii alocaţi prin Legea Bugetului din acest an sunt total insuficienţi, raportat la nevoile pe care le are un judeţ aşa cum este Iaşul. Cu banii alocaţi, nu putem rezista mai mult de trei luni, iar prima rectificare bugetară va fi abia în vară“, afirmă preşedintele Maricel Popa, care se teme că CJ va fi nevoit să suporte toate aceste diferenţe. 
 
S-ar putea însă ca temerile şefului CJ să nu se împlinească. Anul trecut, bugetul – care a putut fi adoptat pentru Iaşi abia spre sfârşitul lunii aprilie – prevedea iniţial o parte din necesatul de funcţionare al DGASPC. E adevărat că până în august mai erau patru luni, pe când acum vor fi şase până la rectificare. Bugetul judeţului va fi adoptat în şedinţa de plen de luna viitoare a CJ.  În prezent, în judeţ, beneficiază de o măsură specială de protecţie  3.117 copii şi tineri (745 în plasament rezidenţial în centre, 1.400 ocrotiţi de 747 asistenţi maternali profesionişti, 887 în plasament la rude sau alte familii). Centrele de zi pentru copii asigură asistenţă pentru 304 minori, iar centrele rezidenţiale pentru persoanele cu handicap găzduiesc 628 de beneficiari. 

Comentarii