Asociaţia care organizează an de an Festivalul Serile Filmului Românesc la Iaşi demarează proiecte artistice în întreaga ţară

sâmbătă, 06 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Asociaţia care organizează an de an Festivalul Serile Filmului Românesc la Iaşi demarează proiecte artistice în întreaga ţară

Asociaţia Artis, care organizează an de an Festivalul Serile Filmului Românesc la Iaşi, lansează proiectul CineLegendele | SFR, pentru a recunoaşte munca şi valoarea adusă în comunitate a unor personalităţi remarcabile.

Proiectul debutează la Râmnicu Sărat, în perioada 11-12 mai 2023, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, cu o ediţie dedicată actorului Marcel Iureş. Spectatorii vor avea parte de un eveniment cultural ce include un spectacol de teatru şi o proiecţie de film, unde va interpreta Marcel Iureş.

Cei mai importanţi protagonişti ai culturii româneşti vor fi sărbătoriţi, aplaudaţi şi apreciaţi în cadrul evenimentelor organizate sub genericul „CineLegendele”. Marcel Iureş este un actor român cu o carieră bogată şi diversă, apreciat în ţară şi în străinătate. A jucat în peste 80 de filme şi a interpretat numeroase roluri memorabile pe scena teatrului. Pentru întreaga carieră, i-a fost dedicată ediţia a 13-a a Festivalului Serile Filmului Românesc, din 2022.

„Un proiect pe care ni l-am dorit din suflet şi ale cărui baze s-au pus în urmă cu ani buni, în inimile fiecăruia dintre noi. Începem anul acesta, prin CineLegendele | SFR, seria de personalităţi pe care le sărbătorim aşa cum se cuvine, în semn de recunoştinţă pentru viaţa dedicată filmului şi teatrului. Este un eveniment gândit ca o aniversare trăită înainte să se tragă cortina. Ne bucurăm că prima ediţie a proiectului se va desfăşura la Râmnicu Sărat, unde am găsit deschidere şi susţinere din partea autorităţilor locale. Proiectul debutează cu un nume de referinţă pentru cinematografia şi teatrul românesc: actorul Marcel Iureş. Este de mult timp în atenţia noastră şi merită o ediţie care să-i fie dedicată în totalitate”, a spus managerul proiectului, Andrei Giurgia.

Program CineLegendele | SFR

Joi, 11 mai 2023, ora 19:00

Locaţie: Centrul Cultural Florica Cristoforeanu

Spectacol de teatru – Moş Nichifor (regia Alexandru Dabija)

Distribuţia: Marcel Iureş şi Ruxandra Maniu

După „Moş Nichifor Coţcariul” de Ion Creangă

Pe lângă umor şi surprinzătoarea filosofie, opera lui Ion Creangă are şi o puternică dimensiune erotică. Oralitatea lui provocatoare a trecut în proză distilându-se într-o dramaturgie aluzivă, insinuantă şi plină de umor. Moş Nichifor este un spectacol despre întâlnirea dintre două generaţii şi confruntarea între două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiţionalistă şi una modernă, agresivă în fragilitatea ei.

O producţie Teatrul ACT, sprijinită de Raiffeisen Bank.

Vineri, 12 mai 2023, ora 11.00

Locaţie: Centrul Cultural Florica Cristoforeanu

Întâlnire cu actorul Marcel Iureş

Vizionare film – The Peacemaker (regia Mimi Leder)

Distribuţia: George Clooney, Nicole Kidman, Marcel Iureş

Două trenuri se ciocnesc undeva în Rusia, unul dintre ele transportând o încărcătura nucleară. Ulterior, are loc o explozie nucleară, iar lumea este în alertă. Cu toate acestea, expertul nuclear al Casei Albe – Dr. Julia Kelly şi colonelul Thomas Devoe – ofiţer de operaţiuni speciale, nu cred că acesta a fost un accident. Acum, cei doi trebuie să dezlege o conspiraţie care începe în Europa şi ajunge până în New York, toate acestea pentru a opri un terorist fără prea multe pretenţii.

Intrarea la toate evenimentele se face pe bază de invitaţie. Invitaţiile se pot ridica gratuit de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, începând cu data de 3 mai 2023, în limita locurilor disponibile.

Comentarii