Astăzi este Sfântul Ştefan. Pomeniri pentru cei care au murit în circumstanţe tragice

vineri, 27 decembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Astăzi este Sfântul Ştefan. Pomeniri pentru cei care au murit în circumstanţe tragice

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi, pe 27 decembrie, pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, care a fost primul martir creştin condamnat la moarte de autorităţi, având în vedere că Biserica Creştină a apărut la Coborârea Sfântului Duh.

Potrivit Noului Testament, Sfântul Ştefan era unul dintre cei şapte bărbaţi „plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune“, aleşi de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ştefan a fost, de asemenea, şi unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni şi care au asistat direct la faptele sale. Astfel, fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ştefan a fost numit Arhidiacon.

Conform tradiţiei, de sărbătoarea Sfântului Ştefan se fac pomeniri pentru cei care au murit în circumstanţe tragice, iar cei care se ceartă de multă vreme cu persoane orgolioase pot cere în această zi ajutorul Sfântului Ştefan pentru împăcare şi linişte.

De asemenea, în Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan, dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, sub formă de pâinici rotunde, acestea amintind de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ştefan. Aceste pâini se împart copiilor săraci.

În ceea ce priveşte viaţa Sfântului Ştefan, acesta a fost acuzat de către farisei de blasfemie deoarece, fiind martor la evenimentele Învierii, dar şi la Înălţarea la cer şi la Pogorâre Sfântului Duh, el susţinea cu tărie învăţăturile lui Iisus Hristos şi ale celor 12 Apostoli.

Astfel, fariseii l-au acuzat de blasfemie împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu, fiind judecat şi omorât cu pietre. De asemea, se spune că la locul unde a murit Sfântul Ştefan se afla un tânăr, Saul, fariseu, iar acesta păzea hainele celor care l-au omorât pe Sfânt.

Mai târziu, acesta a devenit Sfântul Pavel, în momentul morţii sale, Sfântul Ştefan rugându-se ca Dumnezeu să nu le socotească ucigaşilor săi acest păcat.

Comentarii