Astăzi se semnează finanțarea podului de peste Prut. Anunțul lui Alexe la umbra Statuii Independenței

miercuri, 10 mai 2023, 09:39
2 MIN
 Astăzi se semnează finanțarea podului de peste Prut. Anunțul lui Alexe la umbra Statuii Independenței

Șeful CJ Costel Alexe a anunțat în discursul său la picioarele Statuii Independenței că astăzi va fi semnat contractul de finanțare a proiectului podului peste Prut de la Ungheni. 

Impropriu numit "de la Ungheni", pentru că, de fapt, podul care va lega A8 și rețeaua rutieră a Republicii Moldova va fi construit pe teritoriul comunei Golăești, finanțat fiind în proporție de aproximativ 50 la sută din fonduri europene. Diferența va fi acoperită de statul român.

Oficialitățile locale sunt în Piața Independenței cu ocazia manifestărilor legate de Ziua  Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și a Zilei Uniunii Europene

Podul de la Ungheni va beneficia de o finanţare de circa 16,5 milioane euro, prin intermediul unui program comunitar: Mecanismul pentru Interconectarea Europei. Anunţul l-a făcut secretarul de stat din Ministerul Transporturilor (MT), Irinel Ionel Scrioşteanu. Într-o adresă a MT, consultată de ZDI, este invocat şi un calendar precis pentru următoarele etape: guvernul va aproba proiectul în ianuarie 2023, iar, în februarie, va fi lansată licitaţia de proiectare şi execuţie. Unul dintre rolurile importante ale podului va fi să interconecteze infrastructurile rutiere din România şi Republica Moldova, prin autostrada A8 şi, respectiv, drumul naţional Ungheni – Chişinău. Investiţia prevede, în principal, construirea unui pod nou de 261 metri lungime şi cu o lăţime 24 metri (în două etape). Lungimea totală a traseului va fi de 1 km, în condiţiile în care podul va fi punct de frontieră şi va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme şi spatii închise destinate verificării amănunţite a autoturismelor şi tirurilor.

Comentarii