Atenţie la conservele făcute în casă: toxina botulinică poate fi fatală

miercuri, 16 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Atenţie la conservele făcute în casă: toxina botulinică poate fi fatală

Medicii infecţionişti ieşeni recomandă ca odată cu începerea Postului Crăciunului să fim atenţi la una dintre cele mai grave patologii infecţioase care poate să apară în această perioadă: botulismul, provocat de o toxină care poate fi contractată prin mâncarea unor alimente contaminate. 

Cel mai des, această patologie este determinată de produse care conţin peşte afumat şi sărat, miere preparată în condiţii de anaerobioză, toate acestea fiind propice pentru producerea toxinei botulinice.

„Tratamentul trebuie instituit precoce, întârzierea acestuia putând duce la paralizie, dificultăţi de respiraţie şi deces. Aproximativ 1/5 din cazurile suspecte de botulism sunt provocate de alimente ce conţin toxina botulinică care a fost identificată în conserve ce conţineau sfeclă, spanac, ciuperci, fasole verde, zacuscă, peşte”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Care sunt simptomele şi cum ne putem feri de botulism

Simptomele sunt diferite şi pot să apar într-un interval cuprins între câteva ore la câteva zile după ingestia alimentului care este contaminat. Astfel, pacienţii pot să aibă greaţă, vărsături, scaune diareice sau constipaţie, dureri abdominale intense, lipsă de putere, paralizie a membrelor, vedere înceţoşată, paralizii ale nervilor faciali, stare de somnolenţă, dificultăţi motorii, probleme respiratorii.

În aceste cazuri, este obligatorie prezenţa la medic. Pentru a preveni aceste situaţii, este necesară o igienă riguroasă, atât a mâinilor cât şi a alimentelor pe care le consumăm, să menţinem curat şi dezinfectat mediul în care locuim, lucrăm şi gătit şi să folosim apă curată din surse verificate periodic.

De asemenea, este indicată evitarea alimentelor cu potenţial de risc – zacuscă pe bază de peşte, peşte afumat, peşte crud, mierea de albine, conserve cu ton, sfeclă, ciuperci, fasole verde, să fierbem corect conservele preparate în casă, fiind recomandată sterilizarea prin fierbere timp de cel puţin 30 de minute, precum şi păstrarea în condiţii de igienă a peştelui crud.

„Trebuie să nu gustăm conservele pentru a vedea dacă sunt bune, în condiţiile în care mirosul este neplăcut, dacă ambalajele prezintă un aspect bombat sau dacă avem cunoştinţă despre faptul că au fost depozitate la o temperatură incorectă (atenţie la termentul de valabilitate al produselor). Pentru o siguranţă maximă, recomandăm fierberea alimentelor la o temperatură de 120o C sub presiune, în condiţiile în care, sub această temperatură, realizăm doar distrugerea neurotoxinei şi a bacteriei, forma vegetativă rămânând încă activă”, a mai completat medicul ieşean. 

Comentarii