Atenţie la daunele civile, când şofaţi cu alcoolemie: asigurătorii iau urma banilor plătiţi!

marți, 28 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Atenţie la daunele civile, când şofaţi cu alcoolemie: asigurătorii iau urma banilor plătiţi!

După aproape 6 ani de când a provocat un accident băut la volan fiind, un şofer încă nu a terminat de plătit oalele sparte cu acel prilej. Datoria faţă de lege a fost achitată, nu însă şi cea faţă de păgubiţi.

În februarie 2016, Alexandru Mihăilă se afla pe DE 583, pe ruta Iaşi – Târgu Frumos, la volanul unui VW Passat. Pe fondul consumului de alcool, acesta a pierdut controlul volanului într-o curbă la dreapta şi a intrat pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu o autoutilitară Mercedes. Singurul rănit a fost chiar şoferul vinovat, acesta neavând totuşi nevoie de spitalizare. Lui Mihăilă i s-a determinat o alcoolemie de 1,95‰. Trimis în judecată pentru conducere sub influenţa alcoolului, a fost condamnat la 1 an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa pronunţată de Curtea ieşeană de Apel nu soluţionase însă latura civilă a cazului, ceea ce a prilejuit un nou proces.

Asirom SA achitase reparaţiile necesare autoutilitarei Mercedes şi s-a îndreptat împotriva lui Mihăilă, cerând rambursarea cheltuielilor efectuate. „Asigurătorul de bunuri, după plata indemnizaţiei cuvenite asiguratului său, este îndreptăţit să ia locul asiguratului în raportul juridic delictual în care acesta a intrat cu cel răspunzător de producere pagubei. Astfel, a fost dovedită fapta ilicită cauzatoare de prejudicii a pârâtului, faptă ce a avut ca urmare avarierea autovehiculului asigurat la societatea reclamantă precum şi vinovăţia pârâtului în comiterea acesteia. În ceea ce priveşte prejudiciul creat reclamantei şi legătura de cauzalitate între acest prejudiciu şi fapta ilicită, instanţa reţine că acestea au fost probate în cauză prin procesul verbal de constatare daune, calculul de reparaţii, declaraţia de acceptare a despăgubirii, factura fiscală depus la dosar”, au consemnat magistraţii Judecătoriei. Aceştia l-au condamnat pe Mihăilă la plata a 25.339 lei cu titlu de daune materiale constând în cheltuielile ocazionate de repararea autoutilitarei Mercedes, dar şi la plata cheltuielilor de judecată, în sumă de 1.365 lei.

Comentarii