De Business

Punem punctul pe știi

Crochiuri economice

Auditarea suportului bugetar pentru inteligență artificială în UE

luni, 05 iunie 2023, 19:12
3 MIN
 Auditarea suportului bugetar pentru inteligență artificială în UE

Auditorii ECA (European Court of Auditors) urmează să stabilească în ce măsură există în UE principalele condiții necesare pentru stimularea dezvoltării inteligenței artificiale (IA). Astfel, la nivelul acestei instituții se pregătește o misiune complexă de audit care să evidențieze dacă CE se asigură că fondurile UE susțin în mod eficient dezvoltarea unui ecosistem european adecvat și competitiv în domeniul IA, luând în considerare importanța strategică a acesteia și posibilele riscuri pentru siguranță și securitate. Misiunea stabilită de ECA este cu atât mai necesară cu cât, în materie de IA, CE a adoptat un plan coordonat, cu obiectivul general de a se situa în perspectivă pe poziția de ”lider în dezvoltarea și implementarea unei inteligențe artificiale de vârf, precum și în asigurarea unor produse de IA etice și sigure”.

 

Între obiectivele ECA (European Court of Auditors), a intrat recent și evaluarea măsurilor luate de UE pentru a sprijini dezvoltarea inteligenței artificiale (IA). Auditorii vor investiga dacă planurile și măsurile financiare ale CE sunt suficiente pentru a asigura poziționarea, în perspectivă, a UE ca lider mondial în domeniul inteligenței artificiale. Având în vedere importanța sa pentru tranziția digitală, politica industrială și autonomia strategică a UE, IA este esențială și se preconizează că va aduce numeroase beneficii într-o varietate de sectoare. (https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/INAP-2023-02/INAP-23-02_RO.pdf).

Miza pentru competitivitatea europeană este uriașă, dar cu toate acestea, UE rămâne în urmă când e vorba de nivelul finanțărilor alocate. Astfel, în anul 2020, UE a investit aproximativ 16 miliarde euro în IA, în timp ce Statele Unite au cheltuit aproape de două ori mai mult decât UE; apoi, de exemplu, IA era utilizată în 2021 în mai puțin de o întreprindere din 10 în UE (8%), cu diferențe mari de la o țară UE la alta. În timp ce, în Danemarca, aproape o întreprindere din 4 utiliza IA (24%), acest procent era de peste 15% în Portugalia (17%) și în Finlanda (16%). Mai puțin de 5% regăsim în Cehia, Grecia, Letonia și Lituania (toate cu 4%), în Bulgaria, Estonia, Cipru, Ungaria și Polonia (toate cu 3%). România – pe ultimul loc, cu 1% (https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/AP-2023-02/AP-23-02_EN.pdf). Auditul ECA (aflat în etapa pregătirii) va stabili dacă se fac suficiente eforturi pentru ca UE să nu rateze o oportunitate crucială în această revoluție tehnologică de amploare.

UE a prevăzut alocarea a aproape 10 miliarde euro din bugetul său în perioada 2014-2027, spre a concura cu succes în competiția anunțată. Evident, ne gândim la cursa pentru obținerea poziției de ”lider în dezvoltarea și implementarea unei inteligențe artificiale de vârf, precum și în asigurarea unor produse de IA etice și sigure”.  În plus, cel puțin 20% din fondurile de 724 miliarde euro puse la dispoziție prin Mecanismul de redresare și reziliență (post-pandemic) vizează finanțarea tranziției digitale în UE. De asemenea, fondul InvestEU va mobiliza investiții publice și private prin intermediul unei garanții de 6,6 miliarde euro din bugetul UE pentru cercetare, inovare și digitalizare. În ansamblu, obiectivul este ca investițiile în inteligența artificială să crească gradual până la 20 miliarde euro pe an în decursul acestui deceniu.

De aceea, este absolut necesar să se stabilească printr-o acțiune de audit, de tipul la care ne-am referit aici, dacă CE se asigură că fondurile UE susțin în mod eficient dezvoltarea unui ecosistem european adecvat și competitiv în domeniul IA, luând în considerare importanța strategică a acesteia și posibilele riscuri pentru siguranță și securitate.

Comentarii