Austria deschide uşa Schengen pentru România doar pentru călătoriile cu avionul

duminică, 10 decembrie 2023, 09:00
3 MIN
 Austria deschide uşa Schengen pentru România doar pentru călătoriile cu avionul

Premierul Marcel Ciolacu anunţă, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, explică el.

”Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a arătat Marcel Ciolacu, sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook.

Mandatul ministrului Predoiu

El a adăugat că ministrul de Interne are mandat să ducă negocierile la bun sfârşit. ”Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct şi le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac şi să ducă negocierile la bun sfârşit. După ani de zile de aşteptări, vom realiza împreună şi acest vis! România merită în Schengen!”, a transmis Ciolacu.

Anterior, ziarul austriac Kleine Zeitung a scris, citând surse guvernamentale, că „Austria pregăteşte acum calea pentru extinderea spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria – dar numai pentru călătorii aeriene şi în anumite condiţii, printre care efectuarea de controale mai stricte la frontieră”, între Bulgaria şi România şi între Ungaria şi România.

Potrivit „Kurier”, ministrul de Interne Gerhard Karner călătoreşte în Slovenia la începutul săptămânii pentru a discuta cu reprezentanţii României şi Bulgariei ce condiţii trebuie îndeplinite pentru ca Austria să fie de acord cu „Air Schengen”, potrivit ORF.

Ce condiţii a mai pus Austria

O altă condiţie ar fi acceptarea solicitărilor de azil care vin, în special, de la afgani şi sirieni. Vestea vine la doar câteva zile după ce Austria s-a opus din nou ferm aderării României şi Bulgariei la Schengen, argumentând că „înainte de a deveni mai mare spaţiul european de liberă circulaţie trebuie să devină mai bun”, potrivit Euronews.

„Schengen trebuie să devină mai bun şi nu mai mare. Nu văd încă prea multe progrese aici, aşa că nu îmi pot imagina vreo schimbare acum”, a declarat Gerhard Karner, ministrul federal de Interne al Austriei, conform Euronews. Amintim că aderarea României şi Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria şi de Olanda ​la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureştiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria.

În 24 octombrie, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a calificat extinderea Schengen ca fiind în prezent „de neconceput” pentru ţara sa, dar a susţinut că această poziţie nu are nimic a face cu Bulgaria şi România şi că este impusă de o problemă de securitate. În reuniunea de marţi a miniştrilor de interne din UE nu a mai avut loc un vot privind aderarea României la Schengen, aşa cum figura pe agenda iniţială, ci doar o discuţie privind situaţia la zi a acestui dosar, conform ordinii de zi actualizate pe 1 decembrie.

Comentarii