Autoplagiatul fostului decan de la Biologie, trimis înapoi la Curtea de Apel

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că acest caz nu este unul de litigiu de muncă.

vineri, 11 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 Autoplagiatul fostului decan de la Biologie, trimis înapoi la Curtea de Apel

Dosarul procesului prin care fostul decan de la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“, conf.univ.dr. Lăcrămioara Ivănescu (foto), contestă sancţiunea primită la nivel academic pentru plagiat se va întoarce pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi. 

Decizia aparţine magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul a fost se pare ca o minge fierbinte pentru judecătorii ieşeni, iniţial Curtea de Apel declinându-şi competenţa în acest caz şi trimiţând cazul colegilor de la Tribunal pentru că, au motivat magistraţii, ar fi un conflict de muncă. Amintim că Lăcrămioara Ivănescu a cerut anularea sancţiunii de 10% din salariu pe trei luni care i-a fost acordată pentru plagiat, în baza unei decizii din 11 octombrie 2018.

„Reclamanta consideră că în mod eronat a fost considerată vinovată de plagiat în condiţiile în care tehnico-juridic raportat la situaţia de fapt analiza a vizat autoplagiatul. La data publicării studiilor incriminate (2007-2008), autoplagiatul nu avea o reglementare legală şi nu era incriminat ca şi abatere“, se arată în motivare Curţii de Apel, care a citat din susţinerile decanului. Pe lângă Universitatea „Al.I. Cuza“, în proces a fost chemat ca parte şi Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării. Precizăm că, în febriarie 2019, CNECSDTI a emis o hotărâre prin care subliniază faptul că Lăcrămioara Ivănescu a plagiat în proporţie de peste 80% două articole ştiinţifice.

„Faptele constatate arată că avem în acest caz nu doar o abatere simplă, de neglijenţă în citarea unei lucrări publicate anterior, ci o atitudine intenţională fermă, de plagiat. Este vorba de un plagiat sever deoarece prelucrările nelegitime sunt extrase, sunt localizate în zone importante din structura lucrării (rezultate şi discuţii), care prin definire ar trebui să fie originale; prin modul de prelucrare care demonstrează că nu poate fi vorba de necunoaşterea bunelor practici de redactare şi citare, caracterul voluntar al plagiatului este evident în cazul celor două articole analizate“, se arată în motivarea Hotărârii nr. 18-14.02.2019 a CNECSDTI.

Acelaşi for a mai subliniat că la unul dintre articole a apă­rut şi un al doilea autor, în persoana prof. dr. Constantin Toma, fost decan al Facultăţii de Biologie, dar care însă nu a făcut plângere pentru faptul că a fost plagiat. Drept urmare, CNECSDTI a menţinut decizia UAIC de sancţionare cu 10% din salariu pe trei luni a Lăcrămioarei Ivănescu. 

Comentarii