Autorităţile au indicii că incendiul de la catedrala din Nantes a fost premeditat

sâmbătă, 18 iulie 2020, 13:59
2 MIN
 Autorităţile au indicii că incendiul de la catedrala din Nantes a fost premeditat

Incendiul izbucnit sâmbătă dimineaţă în interiorul catedralei Saint Pierre et Saint Paul din oraşul francez Nantes este anchetat ca fiind premeditat, potrivit presei franceze.

O angajată a unei brutării aflate peste drum de catedrală a alertat pompierii sâmbătă dimineaţă după ce a văzut flăcări uriaşe în interior. După mai bine de două ore, focul a fost izolat de echipa de peste 100 de pompieri. „Nu ne aflăm în scenariul Notre-Dame din Paris. Acoperişul nu a fost atins”, a asigurat directorul serviciului de pompieri din departamentul Loire-Atlantique, citează Le Figaro.

Cititi si: Incendiu de proporţii la catedrala din Nantes. Ce spun pompierii?

Daunele sunt concentrate pe marea orgă, care „pare complet distrusă”, a subliniat el. Platforma pe care ea este amplasată este foarte instabilă şi există pericolul să se afunde. Aflată la faţa locului, Johanna Rolland, primarul oraşului, a mulţumit pompierilor şi a spus că „este o zi tristă”.  „Catedrala noastră este un loc pentru toţi oamenii din Nantes, este o parte din istoria noastră, din patrimoniul nostru”.

O anchetă a fost deschisă pentru „incendiere premeditată”. Potrivit procurorului regiunii, Pierre Sennes, trei focare au fost observate în interiorul catedralei – unul la nivelul marii orgi, unul la dreapta şi altul la stânga naosului -, ceea ce l-a făcut să decidă că a existat o mână criminală.

Prim-ministrul francez Jean Castex a anunţat că va ajunge după-amiază la Nantes pentru a afla ce s-a întâmplat şi şi-a exprimat solidaritatea faţă de locuitorii regiunii. Preşedintele Emmanuel Macron a transmis pe Twitter un mesaj de apreciere faţă de pompieri şi a amintit de dezastrul de anul trecut de la catedrala Notre-Dame.

Catedrala Saint-Pierre et Saint-Paul din Nantes a fost construită pe parcursul a 457 de ani, finalizată în 1891. Este clasată monument istoric din 1862. Ea a mai fost afectată de un incendiu, în ianuarie 1972, şi a fost redeschisă abia după 13 ani de lucrări.

 

Comentarii