Contribuabilii îi plătesc, ei se fac că lucrează

Autorităţile se spală pe mâini în scandalul apei cu cianuri de la Vlădiceni

Nu s-a luat nicio probă de apă poluată, problema fiind pasată între mai multe instituţii

sâmbătă, 30 iunie 2018, 01:50
3 MIN

Autorităţile statului invocă diverse protocoale pentru care nu au luat încă o probă de apă din iazul de la Vlădiceni, pentru a vedea dacă analizele făcute de conf.dr. Silviu Gurlui se confirmă şi pentru a vedea care ar fi paşii de urmat dacă apa respectivă conţine, într-adevăr, aceleaşi valori foarte mari de acid cianhidric.

În urma materialelor publicate săptămâna aceasta de către Ziarul de Iaşi, atât Garda de Mediu, cât şi ABA Prut – Bârlad au trimis echipe individuale şi mixte de control la iazul respectiv, mai multe zile la rând, însă nu s-a ridicat niciun eşantion de probă pentru a se determina calitatea apei. Cum acest lucru ar cădea primordial în sarcina celor de la ABA Prut, la o solicitare a Ziarului de Iaşi, aceştia au precizat, pe scurt, că echipele au făcut constatări la faţa locului şi nu au găsit peşti morţi, nici în perioada de 18-19 iunie, nici săptămâna aceasta, care tocmai s-a încheiat. Însă aceştia spun că au verificat o posibilă poluare a cursului de apă Vămăşoaia, în zona Mănăstirii Vlădiceni, şi că „heleşteul este privat şi nu putem să îl verificăm“.

În răspunsul oferit Ziarului de Iaşi, se vorbeşte despre un canal de ape pluviale „ce debuşează în colectorul de ape uzate CUG din administrarea SC Apavital SA Iaşi printr-o fereastră realizată la căminul de vizitare din zonă“. Practic, angajaţii ABA Prut au constatat doar riscul de poluare cauzat de deversarea, pe fondul precipitaţiilor abundente, a apelor uzate menajere într-un canal colector al apelor pluviale din zona Mănăstirii Vlădiceni. Totodată, în acelaşi document, se precizează că acel „cămin de vizitare“ a fost betonat de cei de la APAVITAL şi că au făcut plângere, aceştia din urmă, la Poliţie, pentru a-i identifica pe cei care au spart iniţial blocul de beton.

Însă cu privire la Iaşul unde profesorul Gurlui a identificat acid cianhidric în cantităţi aproape letale, Garda de Mediu a precizat că nu a identificat mortalitate piscicolă atunci când au mers în vizită, nici la trei zile după prima ploaie şi nici săptămâna trecută, pasând responsabilitatea testării apei către ABA-Prut. „Eleşteele sunt în administrarea Mănăstirii Vlădiceni. Nu s-au efectuat analize la apa din eleştee, deoarece la data controlului nu s-a constatat mortalitate piscicolă, apele de pe canalul pluvial se descărcau în colectorul CUG, iar legătura dintre eleştee şi canalul pluvial era blocată“, au spus cei de la ABA – Prut. Revenind şi ieri la aceştia pentru a-i întreba dacă la controlul de vineri, pe lângă cel de joi, au recoltat totuşi probe din iazuri pentru a vedea dacă există sau nu risc de contaminare în zonă, răspunsul primit de la instituţie a fost că „apa era curată, nu am mai luat probe“.

 

 

Comentarii