Autorul unui accident mortal. Un poliţist de frontieră a scăpat de interzicerea dreptului de a conduce

luni, 10 ianuarie 2022, 02:59
2 MIN
 Autorul unui accident mortal. Un poliţist de frontieră a scăpat de interzicerea dreptului de a conduce

Primul condamnat definitiv de către o instanţă ieşeană din acest an a fost un poliţist de frontieră vasluian. Acesta a fost judecat în faţa Curţii de Apel pentru ucidere din culpă, în urma unui accident provocat acum aproape cinci ani. Condamnat cu suspendare de Judecătoria Vaslui, Ioan Voinescu a beneficiat şi de clemenţa judecătorilor ieşeni, care i-au uşurat sentinţa încă mai mult.

În dimineaţa zilei de 25 aprilie 2017, Voinescu se afla la volanul unui automobil Skoda Fabio, în care se mai aflau trei persoane. Într-o curbă deosebit de periculoasă, şoferul a pierdut controlul volanului şi a intrat pe contrasens, unde a acroşat o autoutilitară Mitsubishi. Ulterior, Voinescu avea să explice că fusese orbit de lumina soarelui, ceea ce îl dezorientase. Şoferul nu era băut, iar viteza Skodei era de 47 km/h, în timp ce autoutilitara mergea cu 24 km/h. Cu toate acestea, accidentul a avut consecinţe deosebit de grave. Una dintre pasagerele aflate pe bancheta din spate a Skodei a suferit răni grave la cap, decedând a doua zi la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu”. Ancheta a stabilit că femeia nu purta centura de siguranţă, ceea ce a influenţat decisiv gravitatea rănilor suferite.

Ancheta a reţinut culpa exclusivă a lui Voinescu, iar judecătorii vasluieni au respins apărarea acestuia că ar fi fost orbit de soare. În schimb, ei au luat în calcul faptul că şoferul îşi recunoscuse vina şi colaborase cu anchetatorii. Lipsa antecedentelor penale a reprezentat şi ea un element favorabil în aprecierea sentinţei. Magistraţii Judecătoriei Vaslui l-au condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, ca şi la interzicerea dreptului de a conduce tot timp de doi ani. Sentinţa a fost atacată în apel atât de rudele victimei, cât şi de şofer.

Acesta din urmă a apreciat că interzicerea dreptului de a conduce reprezintă o pedeapsă excesivă, în condiţiile în care domiciliază în comuna Lipovăţ şi lucrează la Răducăneni, între Vaslui şi comuna ieşeană neexistând o linie directă de transport public. La rândul lor, rudele victimei au arătat că pedeapsa aplicată poliţistului este prea uşoară raportat la faptul că victima era o femeie tânără, de doar 30 de ani, mamă a doi copii minori.

Magistraţii Curţii de Apel au constatat faptul că în afara accidentului din 2017, Voinescu nu a mai comis nicio abatere de la legislaţia rutieră şi au acceptat argumentul acestuia, referitor la faptul că este navetist. Apelul rudelor victimei a fost respins, dar cel al şoferului, acceptat. Judecătorii au reţinut în sarcina acestuia doar pedeapsa principală, înlăturând dispoziţia privitoare la interzicerea dreptului de a conduce.

Comentarii