De Sănătate

Punem punctul pe știi

Zeci de familii indignate de afişele conducerii

Avarie majoră fără soluţii de rezervă: Părinţi puşi să aducă reşouri la Spitalul de copii

sâmbătă, 05 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Avarie majoră fără soluţii de rezervă: Părinţi puşi să aducă reşouri la Spitalul de copii

Situaţie nemaiîntâlnită într-un mare spital ieşean: au fost puse afişe prin care conducerea le cerea părinţilor copiilor internaţi aici să aducă de acasă, în saloane, „surse de căldură”. Situaţia a apărut în urma unei avarii mari a sistemului de termoficare, care a afectat o bună parte din cartierul Tătăraşi. Anunţurile au provocat indignare pe paginile de socializare ale părinţilor din Iaşi. „Când sunt anunţate -10 grade, va fi oprită căldura”, scrie o mămică cu copil internat. Conducerea Spitalului de Copii spune că doar a acţionat preventiv, necunoscând durata avariei, care putea ţine şi câteva zile. „Ne pregăteam pentru scenariul cel mai rău”, declară managerul. La fel ca majoritatea unităţilor medicale din Iaşi, în cazul unei avarii majore spitalul nu dispune de o soluţie de rezervă pentru agent termic.

Situaţie bizară, care a revoltat sute părinţi, la o mare unitate spitalicească din oraş. Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi a rămas zilele acestea, timp de mai multe ore, fără căldură, totul din cauza unei avarii la sistemul de termoficare al oraşului, fiind afectată o mare parte din cartierul Tătăraşi, zonă în care se află şi această unitate medicală.

Anunţuri în saloane

Astfel, ca urmare, la nivelul spitalului au apărut anunţuri prin care le era solicitat părinţilor ca, în cazul în care deţin acasă surse de încălzire, să le aducă în saloane. Numeroşi părinţi s-au arătat indignaţi, pe reţelele de socializare, de faptul că saloanele spitalului vor rămâne fără căldură, dar şi pentru că li s-a solicitat aducerea unei surse de încălzire. „Azi (n. red. – joi ) a apărut o surpriză, anunţul că părinţii micilor pacienţi trebuie să caute/aducă surse de căldură, că diseară, când sunt anunţate -10 grade, va fi oprită căldura“, s-a plâns una din mămicile care au postat mesaje. Reprezentanţii spitalului susţin că această măsură a fost de fapt doar una preventivă.

Ce spun şefii Spitalului de Copii

„A fost o avarie la o vană Veolia din zona Tătăraşi, şi o parte din cartier, inclusiv spitalul nostru, a rămas fără căldură pe perioada lucrărilor. Dar a fost vorba doar despre aproximativ patru ore: au reuşit să remedieze mai repede problema. Noi iniţial ne-am pregătit cu toate măsurile care erau necesare, de aceea a existat acel anunţ, având în vedere că ni s-a spus că, dacă avaria este una gravă, s-ar putea întinde pe mai multe zile. Am luat măsurile preventive, pentru că ne pregăteam pentru scenariul cel mai rău. Nu a ţinut de noi, a fost o avarie“, a explicat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii. Reprezentanţii unităţii medicale au mai precizat că nu s-au înregistrat probleme deosebite în această perioadă.

La fel ca majoritatea unităţilor medicale din Iaşi racordate la sistemul de încălzire centralizată, în cazul unei avarii majore, spitalul nu dispune de o soluţie de urgenţă pentru a furniza agent termic şi apă caldă în interiorul unităţii medicale în astfel de situaţii. 

 

 

Comentarii