Aventuri din noaptea de Înviere şi de după ea

marți, 04 mai 2021, 08:10
3 MIN
 Aventuri din noaptea de Înviere şi de după ea

Hristos a înviat! Sperăm că aţi petrecut cu bine sărbătorile pascale şi că ieşirea din Postul Mare nu v-a afectat, în ciuda înfulecatului tradiţional; avem un mic test despre relaţia dintre voi şi această perioadă de sărbătoare, dar şi de excese:

1) De obicei, cum faceţi ouăle roşii?
a) Le fierb bine, să fie tari, apoi le vopsesc roşii sau cu ce culoare vreau / b) Le las crude şi le vopsesc, apoi mă amuz când musafirii le ciocnesc şi le curge conţinutul pe haine / c) Le cumpăr; bănuiesc că sunt ouă de la găinile alea, mai roşcate, aşa.
 
2) Aţi gătit preparate din miel? Ce anume?
a) Ce se găteşte din miel: borş, friptură, drob / b) Ce se găteşte din miel, la căzănel: rachiu, horincă / b) Am cumpărat ceafă, buturele, aripioare şi copănele de miel.
 
3) Masa de Paşti a fost îmbelşugată: ce aţi mai pus pe ea?
a) Ce se mai pune: caş proaspăt cu ceapă verde, piftie, pâine, ridichi / b) Ce se mai pune: ţuică de deschidere, vinuri, bere / c) Ce se mai pune: şerveţele, scobitori.
 
4) Cu ce aţi fost la slujba de Înviere?
a) Cu lumânări bine apărate, să nu vărs ceară pe ceilalţi, şi cu mască pe faţă / b) Cu apărătoare, să nu verse alţii ceară pe mine, şi cu mască / c) Cu tramvaiul şi pe jos.
 
5) Când v-aţi întors acasă cu ce v-aţi scos ceara de pe haine?
a) Tradiţional, cu o lingură încălzită pe o foaie de ziar pusă peste petele de ceară / b) Eu n-am ceară, ceara mea e pe ceilalţi! / c) Cu produsul "Cerascot", că sigur există!
 
Bătrânii spun că în dimineaţa de Paşti oamenii trebuie să se spele pe faţă cu apa în care au stat ouă roşii şi bani de argint, chiar să se frece pe faţă cu ouă roşii, ca să fie rumeni şi bogaţi întreg anul. Mulţi au vrut să respecte tradiţia, dar n-au găsit bani de argint, aşa că s-au frecat cu ce au avut, bancnote de un leu sau fise de 50 de bani, şi s-au iritat de la murdărie; după petrecerile cu mâncare şi băutură au fost văzuţi mii de români despre care se putea bănui că s-au frecat pe ochi cu ouă roşii şi pe faţă cu ouă verzi.
 
Aceiaşi bătrâni mai spun şi că, de Paşti, oamenii pun o bucată de fier sub prag, să le apere casa, apoi se ciocănesc în frunte cu o bucată de fier, să le fie capul tare ca fierul. Se pare că mulţi au respectat partea a doua a tradiţiei şi şi-au ciocănit în frunte soacre, vecini, colegi de frapieră sau simpli cunoscuţi cu bucăţi de fier, îndeosebi în formă de topor, sapă sau lopată. Nu se ştie dacă victimelor li s-au făcut capetele ca fierul, fiindcă autopsierii încă n-au dat declaraţii.

Comentarii