Avertismentul dur al unui medic epidemiolog din Iaşi în privinţa infectărilor cu COVID

sâmbătă, 10 octombrie 2020, 14:32
1 MIN
 Avertismentul dur al unui medic epidemiolog din Iaşi în privinţa infectărilor cu COVID

Epidemiologul Doina Azoicăi, profesor la UMF Iaşi, spune că, după ce, în vară, indicele de transmisibilitate din România scăzuse sub 1, acum R a crescut la 1,5. La o rată de 1,1, în doar 60 de zile, de la un singur caz se ajunge la 25.000 de cazuri. Din 30 septembrie şi până la 8 octombrie, numărul de cazuri noi zilnice depistate în România a crescut cu 50%. 

Cea care dă măsura vitezei de creştere a epidemiei la un anumit moment este rata de reproducere. Intitulată ”R”, rata de reproducere a virusului este un indicator folosit de multe ţări pentru a evalua nivelul epidemiei la un moment dat în timp şi pentru a orienta deciziile de control al răspândirii unei boli infecţioase.

R se referă la numărul de persoane pe care le va infecta o persoană infectată cu virusul, în medie. Pentru ca o epidemie să se stingă, R trebuie să scadă cât mai mult, spre 0. Dacă în cazul Sars-Cov-2 nu s-ar lua nicio măsură, atunci rata de reproducere ar fi de 3. Adică, dacă nu se ia nicio măsură pentru oprirea lui, fiecare persoană infectată cu noul coronavirus ar da virusul, în medie, la încă 3 oameni. 

Citiţi materialul integral pe libertatea.ro

Comentarii