Aveţi purcel: ce faceţi cu el?

marți, 18 decembrie 2018, 20:05
3 MIN
 Aveţi purcel: ce faceţi cu el?

* Numai mâine nu-i poimâine, iar poimâine este 20 decembrie, sărbătoarea Sfântului Ignatie Teoforul sau, cum i se zice în popor, Ignatul, "când se taie porcii". Bănuim că vorba asta vine dintr-o epocă în care sărăcia era mai mare decât acum, iar oamenii îşi permiteau purcel doar peste iarnă, când lipseau alimentele tradiţionale de bază, adică ştevia, loboda şi urzicile. Totuşi, e greu să-şi taie toţi românii porcii în aceeaşi zi: operaţiunea este complexă, e nevoie de aportul vecinilor (care, aşadar, nu-şi pot tăia porcii proprii) şi se desfăşoară pe fondul consumului de tărie; după ce participă la vreo trei tăieri, vecinii deja se clatină pe picioare şi, fiindcă mai toţi au cuţite, topoare sau lămpi şi butelii, ajunge o vorbă nelalocul ei ca să se ajungă la tăiere de altceva, iar purcelul să scape cu viaţă, aşteptând să-i iasă stăpânul din spital. În zilele noastre porcii se taie oricând, să poată mânca românii ceafă la grătar în fiecare sezon. Voi aveţi purcel? Ce faceţi cu el? Avem un test în sensul ăsta:

1) Ce e porcul?

a) Mamifer omnivor, cel mai vechi animal domesticit (alături de câine, care la noi se mănâncă doar dacă luaţi ţeapă cu mielul de Paşti) / b) Şorici, ceafă, cârnaţi, guşă cu boia etc. / c) Pot să vă spun cine e porcul, dar nu spun, că mă arestează!

2) Cum se taie porcul?

a) După nişte norme speciale / b) Cu corpuri tăioase, dar şi mari, că am încercat cu un cutter şi s-a rupt! / c) Eu nu-l tai, e animalul meu de companie!

3) Cum se pârleşte porcul?

a) Se opăreşte ca găinile, apoi se ciupeleşte de păr / b) Cu ceva care arde; odată am reuşit cu bricheta, dar a durat zece zile / c) Cum nu tai porcul, evident că n-am să-l pârlesc de viu!

4) Ce faceţi din porcul tăiat şi pârlit?

a) Preparate din porc, opinci, chimir şi şorţ de sudură / b) Anul trecut, când am băut în ziua de pârlit, am făcut din porc doar scrum / c) Animal de companie, repet.

5) Ce faceţi când n-aveţi porc?

a) Cumpăr porc din supermarket / b) Tai butelia şi pârlesc şifonierul, de necaz / c) Dacă n-am porc, am pisică sau hamster, drept animal de companie.

* Fiind porcul dumneavoastră personal, sunteţi singurii care puteţi decide ce faceţi cu el / din el – evident, cu condiţia să respectaţi normele europene în vigoare. Puteţi să îl păstraţi pe lângă casă, pentru lână, dacă e un soi mai flocos, puteţi face din el şi tort cu frişcă, dacă aveţi talent, important e să vă descurcaţi şi să vă simţiţi bine!

Comentarii