Axa Iaşi-Suceava: a mai rămas ultimul lot de atribuit

marți, 03 decembrie 2019, 02:50
3 MIN
 Axa Iaşi-Suceava: a mai rămas ultimul lot de atribuit

Ordinele de începere a lucrărilor s-au dat pe primele două tronsoane. În schimb, Axa Iaşi-Botoşani a eşuat din nou la licitaţie. În judeţul nostru mai este doar o porţiune de câţiva kilometri.

 

Primele două pachete de lucrări din traseul Axei rutiere Iaşi-Suceava au fost atribuite, iar ordinele de începe a lucrărilor au fost semnate la sfârşitul lunii trecute, respectiv ieri. Pe Lotul 1, de la ieşirea din municipiul Iaşi până în Gropniţa, respectiv pe o distanţă de 29,6 km pe DJ 282, lucrările vor fi realizate în următorii doi ani de asocierea SC Alpenside SRL Bucureşti – SC General Trust Argeş SRL Piteşti. „Chiar dacă suntem în anotimpul rece, se vor executa toate procedurile ce pot fi efectuate pe timp de iarnă, pentru a respecta termenele. În foarte scurt timp vom semna şi contractul pentru execuţia lotului al treilea de pe Axa rutieră Iaşi-Suceava“, a spus Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean.

Garanţia lucrărilor este de cinci ani de la finalizarea şantierului. Amintim că asocierea Alpenside-General Trust Argeş şi-a adjudecat Lotul 1 cu 60,36 de milioane de lei şi, de asemenea, şi Lotul 2, pentru 43,8 milioane de lei (22 km). Foarte probabil, dacă nu se vor înregistra contestaţii până la termenul care expiră în această săptămână, în zilele următoare va fi semnat şi contractul pentru Lotul 3 al Axei. Este cea mai lungă parte, 40,6 km de la Belceşti-Cepleniţa la Scobinţi-Lespezi, şi cea mai consistent finanţată, 96 de milioane de lei. Trei asocieri de companii au depus oferte pentru acest tronson. Din cei peste 170 km ai Axei, 92,2 km de drum judeţean ce urmează să fie modernizaţi se află pe teritoriul judeţului Iaşi.

Iaşi-Botoşani a dat chix a treia oară

A treia încercare de atribuire a contractului de execuţie a lucrărilor ce­leilalte axe rutiere strategice din regiune a fost anulată din lipsă de oferte. După majorarea costurilor pentru Axa rutieră strategică Iaşi-Suceava, şi vecinii de la nord au suplimentat fondurile puse la bătaie pentru construirea Axei judeţene rutiere Botoşani-Iaşi. Astfel, mo­dernizarea rutei dintre municipiul Botoşani şi localitatea Şipote din nordul judeţului Iaşi a fost scoasă la licitaţie pentru a treia oară cu o valoare estimată de 292,2 milioane de lei. În celelalte dăţi, eşuate din lipsă de oferte, valoarea de pornire a procedurii a fost 272,3 milioane de lei. De menţionat că, la anunţul făcut de conducerea CJ Botoşani, că licitaţia va fi reluată, au fost observaţii inclusiv din partea fostului preşedinte al CJ că valoarea estimată este prea mică. Astfel, s-au mai pierdut câteva luni cu o licitaţie eşuată.

În Iaşi sunt doar 6 km de drum de modernizat în cadrul acestei axe, respectiv de la limita judeţului până în Şipote. Contribuţia administraţiei judeţene ieşene a fost ajustată în şedinţa CJ de luna trecută. Hotărârea adoptată stabileşte valoarea totală a sectorului de drum aflat pe raza comunei Şipote la 21 de milioane de lei, contribuţia CJ Iaşi în proiect fiind fixată la 3,9 milioane de lei cu tot cu TVA.

Vara trecută, Axa Iaşi-Suceava a fost reevaluată de la 70 la 103 milioane de euro. Practic, CJ Iaşi a mai pus 80 de milioane de lei, iar CJ Suceava, încă 70, valoarea totală a proiectului depăşind 487 de milioane de lei. 

Comentarii