Azi se pomenesc morţii, mâine sunt Rusaliile. Ce semnificație au aceste zile

vineri, 14 iunie 2019, 23:15
2 MIN
 Azi se pomenesc morţii, mâine sunt Rusaliile. Ce semnificație au aceste zile

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi „Moşii de vară“, sărbătoare dedicată pomenirii „moşilor şi strămoşilor”. 

Aceasta are o dată schimbătoare în calendarul ortodox, fiind stabilită în sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau a Cincizecimii, sărbătoare stabilită în funcţie de data celebrării Paştelui (la 50 de zile de la Paşte). Astăzi, Biserica face o pomenire generală a morţilor, rugându-se pentru ei, astfel încât, la Judecata universală, care va avea loc la sfârşitul Lumii, sufletele pentru care se roagă să ajungă într-o stare mai bună, mai „curate“, decât atunci când au murit. De asemenea, teologul Ene Branişte face o legătură între această sărbătoare închinată morţilor şi sărbătoarea păgână de vară Parentalia, sărbătorită de romani şi dedicată părinţilor sau „strămoşilor”.
 
În credinţa populară, astăzi, de Moşii de vară, se spune că sufletele se întorc în lumea subterană, după ce din Joia Mare au călătorit prin lume şi şi-au vizitat familiile. Alături de Moşii de vară, Biserica mai are încă o sâmbătă dedicată morţilor în anul bisericesc, Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului secului de carne.
 
Duminică, creştinii ortodocşi vor sărbători Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută şi ca Cincizecime sau Rusalii. Data celebrării acesteia este stabilită în funcţie de data Paştelui, la cincizeci de zile de duminica Paştelui, de aici şi denumirea de „Cincizecime“. Această sărbătoarea celebrează momentul pogorârii peste apostoli, „în chip de limbi de foc“, a Sfântului Duh, fiind considerat şi momentul de început al Bisericii şi începutul lucrării misionare a apostolilor. În urma unei cuvântări ţinute de Sfântul Apostol Petru, s-au convertit la creştinism în această zi „ca la trei mii de suflete“. Duminica Rusaliilor va fi urmată şi de sărbătoarea închinată Sfântului Duh, aceasta urmând să fie celebrată luni, pe data de 17 iunie. 

Comentarii