Un transplant care evoluează foarte bine

Băieţelul care a primit un rinichi de la mamă vrea să meargă cu bicicleta

sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 02:58
4 MIN
 Băieţelul care a primit un rinichi de la mamă vrea să meargă cu bicicleta

De când copilul avea 2 ani, mama s-a gândit că va veni vremea să îi doneze un rinichi.

Copilul în vârstă de nouă ani care a primit un rinichi sănătos de la mama sa zilele trecute are, conform medicilor, o evoluţie surprinzătoare, la 24 de ore de la intervenţie, acesta recăpătându-şi funcţia renală complet.

„Este un început de an foarte bun pentru spitalul nostru, intervenţia a fost una încărcată de foarte mult sentiment, a fost nevoie şi de foarte mulţi colegi din alte specialităţi, iar fiind un copil, a fost o operaţie diferită faţă de cea obişnuită. Copilul făcea dializă la Iaşi, iar singura şansă de a scăpa de drumurile de la Focşani la Iaşi era doar transplantul de rinichi. Intervenţia a fost efectuată într-o echipă multidisciplinară, Compartimentul de Transplant Renal coordonat de profesorul Adrian Covic, o echipă care a inclus şi colegi de la Spitalul de Copii, şi colegi anestezişti de la Institutul de Boli Cardiovasculare pentru a fi siguri că evoluţia post-transplant este perfectă“, a explicat dr. Io­nuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Medicii mai spun că, în intervenţiile de transplant renal de la donator viu, recăpătarea funcţiei renale se face mai repede, mai ales dacă este vorba despre o compatibilitate foarte bună, cum se întâlneşte de obicei de la mamă la fiu.

„Având în vedere că e vorba de o operaţie de la adult la copil, toate structurile cu care lucrăm sunt mai mici, noi nefiind obişnuiţi cu asta. În rest, inter­venţia a decurs în regulă, a durat ca de obicei trei ore şi jumătate şi nu au apărut compli­caţii“, a precizat dr. Adelina Miron, medic primar urolog, care a făcut parte din echipa chirurgicală.

„Vrea să meargă pe bicicletă şi să facă sport“

Mama acestuia, Ioana, povesteşte că totul a început de când Andrei avea doar două luni de zile, când a ajuns la medic din cauza unor convulsii în afebrilitate, medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ descoperind că este vorba despre o boală polichistică renală. Până la vârsta de şapte ani, boala a fost ţinută în frâu datorită unui tratament, însă din luna aprilie a fost nevoie să înceapă şedinţele de dializă, deoarece valorile creatininei erau foarte mari. Cel mai greu era că trebuiau să parcurgă peste 200 de kilometri, o dată la câteva zile.

„Perioada de dializă a fost foarte grea pentru că trebuia ca de două ori pe săptămână să venim de la Focşani la Iaşi pentru şedinţe, ceea ce era foarte greu pentru el, era obositor. Merge la şcoală, este în clasa I şi îşi doreşte foarte mult să aibă o viaţă normală, să nu mai depindă de dializă şi de tot ce presupune ea. Îmi spunea mereu că vrea şi el să facă sport, îşi dorea să nu mai aibă atât de multe restricţii“, a povestit mama acestuia.

Mama mai spune că decizia de a-i dona un rinichi a fost luată încă de când avea doi ani, atunci când a şi făcut o serie de teste de compatibilitate.

„Ştiam că aici se va ajunge în definitiv, şi de asta am sperat să fie cât mai lungă această perioadă. A apărut această posibilitate, şi de aceea vreau să încurajez donarea renală şi de orice se poate face pentru că a evoluat foarte mult medicina. Echipa de aici a domnului profesor Adrian Covic şi întreaga echipă care lucrează la aceast transplant este deosebită, vreau să le mulţumesc mult pentru că datorită lor avem o nouă viaţă. Primul lucru pe care vrea să îl facă e să meargă pe bicicletă şi să facă sport“, a mai spus Ioana.

Astfel, spune zâmbind că acum vor sărbători două zile de naştere ale copilului, notând în calendar şi ziua în care a trecut printr-un transplant.

Acesta a fost primul transplant de rinichi din acest an, anul trecut fiind efectuate 32 de intervenţii, dintre care 15 de la donator viu şi 17 de la donator cadaveric.

Comentarii