Baldachinul Sfintei Parascheva a prins ieri culoare: alb, roz și albastru, în sute de fire de flori

sâmbătă, 08 octombrie 2022, 01:50
3 MIN

Sute de fire de flori de culorile alb, roz și albastru au fost așezate pe tot parcursul zilei de ieri pe baldachinul din curtea interioară a Catedralei Mitropolitane, unde va fi scoasă din această dimineață racla cu moaștele Sfintei Parascheva (VEZI PROCESIUNEA AICI). 

Aranjamentele florale sunt aduse pentru al 19-lea an la rând, la Iași, de către familia Buștei din București, care deține o afacere cu flori și care vine în fiecare an cu o dubă plină cu crizanteme, crini sau alte tipuri de plante în capitala Moldovei. Anul aceasta, o parte din familia Buștei a ajuns de joi seara, iar vineri dimineață, de la prima oră, a sosit și camionul cu flori.

Este nevoie de 48 de ore pentru crearea aranjamentelor la București, în ateliere, și de încă 10-12 ore să fie montate la Iași de o echipă de peste 15 persoane.

Nicu Marin, cel care a dirijat toată lucrarea de împodobire a baldachinului, a spus că anul acesta se vor concentra pe crearea unor culori tip pastel, iar ca flori au adus crini, crizanteme, trandafiri, delphinium, unele flori exotice și tradiționalele ghirlande de brad care maschează majoritatea elementelor de metal sau tablă din care este alcătuit baldachinul propriu-zis.

Deși au lucrări tot timpul anului, Nicu Marin explică faptul că această perioadă este cea în care lucrează cu cea mai mare bucurie și fac asta an de an, din 2003. Sunt deja la a treia generație din familiile extinse care vine la Iași: spre exemplu, fiica Florentinei Buștei, cea care a venit prima dată acum 19 ani, a născut în urmă cu mai mulți ani la rândul ei o fetiță care a venit și ea la Iași pentru pelerinaj.

„Este momentul cel mai important din an și mereu venim cu iubire la Iași. Am adus trandafiri, crizanteme, crini, flori exotice, ghirlande de brad, iar pentru zona de sus a baldachinului vom pune delphinium, care sunt de culoare albastră”, a spus Nicu Marin presei care s-a adunat în fața baldachinului.

Primii pelerini erau de ieri la coadă: vor aștepta peste 12 ore

Pelerinajul Sf. Parascheva începe oficial de astăzi dimineață, când moaștele sunt scoase la ora 06.00 din Catedrala Mitropolitană într-o procesiune specială. Vineri seară au ajuns la aeroport și moaștele Sfântului Paisie de la Neamț, care vor fi puse și ele în baldachin, pentru închinare.

Deși pelerinajul a început oficial de astăzi, încă de la începutul săptămânii Iașul a fost plin de pelerini veniți din toate colțurile țării. Ieri s-au așezat la coadă și trei femei încă de la prânz, fiind conștiente că vor aștepta mai bine de 12 ore până când vor putea să se închine la moaștele așezate în baldachin.

Coada se întindea în jurul catedralei ieri, fiind peste 300 de persoane care așteptau să intre în Mitropolie să se poată ruga la moaștele care sunt așezate la locul lor din timpul anului. Pelerinajul va dura oficial până pe 15 octombrie, dar reprezentanții MMB sunt pregătiți să extindă această durată până când rândul de oameni va fi îndeajuns de mic încât să poată fi gestionat în curtea interioară a Ansamblului Mitropolitan. 

Comentarii