Băsescu a explicat la Iaşi de ce e nevoie ca referendumul să fie valid

sâmbătă, 11 mai 2019, 01:49
2 MIN
 Băsescu a explicat la Iaşi de ce e nevoie ca referendumul să fie valid

„Dacă nu va avea cvorum, imaginaţi-vă câtă legitimitate vor considera că au cei care vor să modifice prevederile legilor justiţiei“, a declarat fostul şef de stat. Despre acuzele de colaborare cu Securitatea: „Sunt la a cincea adeverinţă, dar nu există un angajament“.

Traian Băsescu a venit ieri la Iaşi ca să se întâlnească cu cei din partidul său, PMP, dar şi cu reprezentanţii mass-media. În ambele întâlniri, el a vorbit despre planul de acţiune al candidaţilor PMP la alegerile europarlamentare.

Băsescu se află în fruntea listei, urmat de Eugen Tomac, preşedintele PMP, şi de Ioana-Felicia Constantin, secretar general adjunct.

Fostul şef de stat a prezentat situaţia UE în ajunul euroalegerilor, insistând pe asaltul partidelor populiste şi pe imigraţia ilegală tolerată de conducerea Uniunii – deşi nou-veniţii nu dau semne că ar respecta legile ţărilor gazdă.

El a descris şi summitul de joi al liderilor statelor UE, de la Sibiu, drept cel mai „cu ştaif“ din câte a văzut, deşi reuniunea reprezintă „un eşec, pentru că s-a încheiat doar cu o declaraţie de complezenţă“.

Fostul şef de stat a dat asigurări că susţine proiectele locale, inclusiv Autostrada Unirii – „Uitaţi-vă la domnul Movilă cum a înflorit!“, a spus el râzând şi uitându-se la iniţiatorul legii A8, aflat lângă el.

Băsescu a spus apoi că va merge la referendumul pe legile justiţiei şi că va răspunde „Da“ la ambele întrebări. „Dacă referendumul nu va avea cvorum, imaginaţi-vă câtă legitimitate vor considera că au cei care vor să modifice prevederile legilor justiţiei“, a spus Traian Băsescu.

Întrebat de noua bănuială că ar fi colaborat cu Securitatea, fostul preşedinte a răspuns că va merge la instanţă să vadă dosarul trimis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii care îl vizează.

„Sunt la a cincea adeverinţă, dar nu există un angajament“, a explicat Traian Băsescu, promiţând că va da detalii după ce va examina conţinutul dosarului.

La finalul conferinţei de presă, preşedintele de onoare al PMP a revenit la subiectul imigraţiei ilegale, în contextul unei întrebări legate de accederea României la Spaţiul Schengen. „Vrem să intrăm în Schengen doar cu frontierele aeriene“, respectiv după check-in-ul de pe aeroporturi, a precizat Băsescu.

El s-a referit la frontierele „strecurători“, dând exemple Grecia şi Spania, statele prin care pătrund în Europa cei mai mulţi imigranţi.

Comentarii