Bătaie de joc! Șase pacienți compatibili la Iași, dar rinichiul tot la Bucureşti a ajuns

vineri, 17 mai 2019, 02:03
4 MIN
 Bătaie de joc! Șase pacienți compatibili la Iași, dar rinichiul tot la Bucureşti a ajuns

Deşi fosta şefă a ANT a recunoscut că nu e normal ce se întâmplă, un rinichi a fost dus în Capitală. Erau şase pacienţi compatibili pe lista de la Iaşi. „Am discutat inclusiv cu profesorul Ionel Sinescu de la Bucureşti, care mi-a spus că nu ştie de ce s-a practicat aşa dintotdeauna, astfel încât nici eu nu îmi explic de ce nu s-au sesizat cei din Iaşi de atâta timp“, declara pentru Ziarul de Iaşi dr. Anca Baculea, fosta şefă ANT. Acum, cei din conducerea ANT, chestionaţi de reporter, au răspuns că de fapt „consiliul ştiinţific“ decide ce se întâmplă cu organele. Consiliul ştiinţific are un singur membru activ: dr. Ionel Sinescu.

Prima prelevare de organe de anul acesta de la un donator aflat în moarte cerebrală din Iaşi aduce din nou în atenţie pro­blema cu care se confruntă această zonă, unde la orice prelevare un rinichi pleacă la Bucureşti sub forma unui „tribut“. Deşi, la începutul acestui an, şefa Agenţiei Naţio­nale de Transplant (ANT) de atunci, dr. Anca Baculea, declara că, la următoarea prelevare, ambii rinichi vor rămâne la Iaşi, acest lucru nu s-a întâmplat, deşi în acest caz existau alte şase persoane compatibile care aşteptau o şansă pentru a scăpa de chinurile dializei.

În cursul nopţii de miercuri spre joi a avut loc o prelevare de la un bărbat, victimă a unui accident, care se afla internat la Spitalul de Neurochirurgie, fiind recoltate ficatul, corneea şi cei doi rinichi, dintre care doar unul a rămas la Iaşi, celălalt fiind trimis la Bucureşti. Astfel, unul dintre rinichi a ajuns la un bărbat în vârstă de 24 de ani din judeţul Bacău, care făcea dializă de trei ani, aflându-se pe lista de aşteptare. Odată cu el au mai fost chemate pentru testele de compatibilitate şi alte persoane de pe listă, în urma evaluării fiind compatibile încă şase persoane. Intervenţia a fost realizată în cursul zilei de joi în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi.

„A fost primul transplant din acest an de la un donator în moarte cerebrală. Având în vedere că este luna mai, vorbim despre o perioadă îndelungată în care au fost realizate transplanturi doar de la donatori vii“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon“.

Viaţa oamenilor în umbra unor promisiuni

La începutul anului, au fost emise mai multe promisiuni din partea ANT, conform cărora, în cazul unei prelevări, ambii rinichi ar putea fi transplantaţi la Iaşi, unde lista de aşteptare numără aproximativ 500 de persoane. Cu toate acestea, deşi şi ANT invocă principiul teritorialităţii în alocarea de organe, în toţi cei 18 ani de când se face transplant renal la Iaşi, la fiecare prelevare un singur rinichi a rămas aici.

„Mi se pare normal ca, atunci când este un donator din zona Moldovei, ambii rinichi să ajungă la Iaşi. Problema era că, până acum, coordonarea nu era făcută de ANT, modalitatea de alocare a organelor a fost de fapt în mâna unor oameni. Acum, vă garantez asta, ambii rinichi vor rămâne la Iaşi. Am discutat inclusiv cu profesorul Ionel Sinescu de la Bucureşti, care mi-a spus că nu ştie de ce s-a practicat aşa dintotdeauna, astfel încât nici eu nu îmi explic de ce nu s-au sesizat cei din Iaşi de atâta timp. Când am venit la conducerea ANT, am zis că nu sunt de acord, şi mi se pare firesc ca doi rinichi să rămână în centrul de la Iaşi, sunt aici pacienţi destui pe listele de aşteptare şi mi se pare normal ca acest criteriu să fie o prioritate“, explica la acel moment dr. Anca Baculea.

Acum, ANT se dezice de cele declarate în trecut de fostul director şi susţine că decizia nu poate fi luată de instituţie, ci de consiliul ştiinţific al ANT, care însă nu a fost încă numit de către Ministerul Sănătăţii.

„Potrivit legislaţiei din România, ANT nu poate lua decizii, deoarece există un consiliu ştiinţific. Acum, pe partea aceasta de rinichi, există un singur membru activ, care este dr. Sinescu, iar conform legii, noi trebuie să întrebăm consiliul ştiinţific ce se întâmplă în momentul alocării lor, ei sunt cei care iau decizia alocării organelor. ANT nu îşi poate asuma această decizie, totul trebuie să fie acoperit de lege“, a precizat dr. Andrei Leşan, coordonator regional pentru regiunea Cluj şi fost director adjunct al ANT.

De asemenea,acelaşi lucru este susţinut şi de actualul director executiv al ANT, dr. Radu Zamfir.

„Consiliul ştiinţific este cel care stabileşte regulile de alocare în transplantul de organe de la donator în moarte cerebrală. În forma lui nouă, consiliul stiinţific va avea reprezentant din Iaşi“, a precizat acesta pentru Ziarul de Iaşi.

Comentarii