De Business

Punem punctul pe știi

Bătălia IT-iştilor – cum stă Iaşul faţă de Bucureşti, Cluj şi Timişoara: număr, firme şi bani

luni, 17 octombrie 2022, 01:50
5 MIN
 Bătălia IT-iştilor – cum stă Iaşul faţă de Bucureşti, Cluj şi Timişoara: număr, firme şi bani

Iaşul este al treilea mare centru IT din România, după numărul angajaţilor care lucrează în acest domeniu, al patrulea, după cifra de afaceri şi profit, şi al cincilea, după numărul de firme. Analiza pieţei IT din România este un demers dificil, pentru că instituţiile statului oferă date diferite şi nu pare să existe o instituţie care să facă un recensământ al tuturor angajaţilor care lucrează în domeniul tehnologiei informaţiilor. Câţi IT-işti sunt în Iaşi? 

Pare o întrebare simplă, însă răspunsul nu este simplu deloc. În vreme ce oamenii din industria de IT&Outsourcing se referă întotdeauna la o piaţă locală cu peste 30.000 de angajaţi în acest domeniu, cifrele oficiale, în funcţie de sursă, variază de la puţin peste 10.000, până la 15.000 de IT-işti.

Inspectoratul Teritorial de Muncă ştie de existenţa a 15.110 de salariaţi în firmele de IT din Iaşi, Camera de Comerţ Iaşi vorbeşte de 12.517, Ziarul Financiar a calculat recent că judeţul Iaşi numără peste 14.000 de IT-işti, iar după socoteala din bilanţurile depuse de firmele din IT, conform platformei coduricaen.ro (care utilizează date de la Ministerul de Finanţe şi de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului) există 10.415 angajaţi în IT-ul din Judeţul Iaşi.

CAEN, Clasificarea Activităţilor Economice Naţionale este un sisem care împarte activităţile economice pe 21 de secţiuni de la A, la U. Fiecare secţiune conţine unul sau mai multe domenii înrudite, numerotate cu două cifre.

La rândul lor, fiecare dintre aceste domenii sunt divizate pe mai multe activităţi economice, numerotate cu trei cifre. Iar acestea sunt şi ele divizate în activităţi economice numerotate cu cîte 4 cifre, permiţând astfel definirea cât mai precisă a unor tipuri de activităţi economice. În clasificarea CAEN, secţiunea J este dedicată activităţilor economice din domeniul Informaţii şi Telecomunicaţii.

Aceeaşi secţiune mai cuprinde “Activităţi de editare a cărţilor, ziarelor, revistelor şi alte activităţi de editare”, „Activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; înregistrari audio şi activităţi de editare muzicală”, precum şi “Activităţi de difuzare şi transmitere de programe de radio şi de televiziune”, dar nu au fost luate în calcul de către ITM, pentru determinarea forţei de muncă din IT-ul ieşean.

Iaşul pe piaţa IT din România

Pentru această analiză am utilizat cifrele referitoare la cele 13 coduri CAEN aferente activităţilor din secţiunea J CAEN – Informaţii şi Telecomunicaţii şi am analizat datele extrase din platforma coduricaen.ro.

Din bilanţurile financiare ale firmelor din IT rezultă că 166.013 salariaţi, angajaţi în 32442 de firme IT la nivel naţional, au obţinut împreună o cifră de afaceri de peste 66 de miliarde lei.

Însă repartiţia firmelor de IT, respectiv a angajaţilor, nu este unitară la nivelul ţării, ci polarizată în jurul a cinci mari centre, care s-au transformat în lideri pe piaţa IT. Municipiul Bucureşti, împreună cu judeţele Cluj, Iaşi, Timiş şi Ilfov au atras anul trecut 84% din forţa de muncă de pe piaţa IT din România, însă Bucureştiul a luat partea leului: 53.9% din totalul angajaţilor români din IT muncesc în capitală.

Pe locul doi după numărul de angajaţi din IT este Cluj, cu 15.4%, urmat de judeţele Iaşi şi Timiş, aflate la distanţă mică unul faţă de celălalt (6.11%, respectiv 6.05% dintre angajaţii din IT din România muncesc în aceste două judeţe).

Iaşul ocupă locul 3 după numărul de angajaţi, locul 4 la cifră afaceri şi profit, şi locul 5 în top 5 al marilor centre IT din România în privinţa numărului de firme.

60 % din totalul firmelor din România îşi au sediul social în celel cinci judeţe de top. Bucureştiul îşi adjudecă o treime din totalul firmelor IT, în timp ce Iaşul are 4.8%.

Din cifra de afaceri netă obţinută anul trecut de firmele româneşti din IT de peste 66 de miliarde de lei, mai mult de 44 de miliarde au revenit Bucureştiului, peste 7,8 miliarde de lei au fost realizate de firmele din Cluj, peste 2,6 miliarde lei de cele din judeţul Timiş, în timp ce Iaşul a raportat o cifră totală de afaceri a firmelor IT de peste 2,4 miliarde lei.

Dacă la acestea adăugăm şi judeţul Ilfov, putem vorbi de o cifră de afaceri de 89% din totalul realizat în România, care a fost obţinută doar de cele cinci judeţe.

La capitolul profit obţinut din activităţile IT, clasamentul arată la fel ca cel realizat după cifra de afaceri: Iaşul a obţinut 4.32% din profitul total al firmelor IT din România şi este pe locul al patrulea în topul marilor centre IT din ţară, dar merge „umăr la umăr” cu ocupantele locurilor 3 şi 5 – judeţul Timiş (4.35%) şi judeţul Ilfov (4.32).

Procentele Iaşului nu par impresionante la nivelul ţării, în comparaţie cu cele înregistrate de Bucureşti şi Cluj. Dar dacă apropiem puţin “lupa” de harta IT-ului românesc, vedem că la nivel regional, Iaşul reprezintă pentru Regiunea Nord-Est, ceea ce este capitala pentru România.

Din cele 3 miliarde de lei cifra de afaceri realizată de firmele de IT din Regiunea Nord–Est în 2021, 2,4 miliarde de lei a fost realizată de judeţul Iaşi, adică 79% din totalul regiunii. Următorul judeţ, după cifra de afaceri a fost Suceava, cu 8%, apoi Botoşani şi Bacău, cu aproximativ 4% fiecare, urmate de Neamţ (3%) şi Vaslui (2%). Asta în condiţiile în care 82% dintre angajaţii din IT din regiunea N-E lucrează în Iaşi.

Cu ce se ocupa IT-iştii români

Cei mai mulţi salariaţi din firmele cu profil IT din România, (53.2%), fac software la comandă, adică realizează activităţi de scriere (programare), modificare, testare şi asistenţă privind produsele software, inclusiv urmând indicaţiile utilizatorilor (programe orientate pe client). Mai mult de o treime din cifra de afaceri totală din IT a fost generată de firmele care realizează software la comandă, iar profitul obţinut de aceste firme în anul 2021 a fost de 4,7 miliarde lei (adică 46.3% din total).

Pe locul doi ca pondere pe piaţa românească de IT se află companii specializate în activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei. Mai exact, 10.6% dintre IT-iştii români, adică 17.522 de angajaţi planifică şi proiectează sisteme de calculatoare ce integrează hardware, software şi tehnologii de comunicaţii. În plus, serviciile de consultanţă pot include şi activitatea de pregătire a utilizatorilor.

La polul opus, cei mai puţini IT-işi se regăsesc în firmele care realizează activităţi ale portalurilor web (0.9%), activităţi de management (gestiune şi exploatarea) a mijloacelor de calcul, activităţi de editare a jocurilor pe calculator (0.5% din total) şi activităţi de telecomunicaţii prin satelit (0.1%). 

Comentarii