Bătălia pentru Casa Studenţilor se amână. Care este pericolul şi ce se urmăreşte?

marți, 24 septembrie 2019, 01:50
4 MIN
 Bătălia pentru Casa Studenţilor se amână. Care este pericolul şi ce se urmăreşte?

Liberalii au cerut garanţii că activitatea în imobil va rămâne aceeaşi după transferul de la Ministerul Tineretului şi Sportului la Consiliul Judeţean. Preşedintele CJ i-a acuzat că „lovesc în studenţi“, dar proiectul va fi discutat peste o lună. Ce alte proiecte spinoase vor fi dezbătute astăzi.

 

După dezbaterea proiectelor de hotărâre aflate pe ordinea de zi, şedinţa de astăzi a CJ se anunţă ceva mai liniştită. Spinosul proiect al trecerii Casei de Cultură a Studenţilor în administrarea Consiliului Judeţean a fost amânat. „Am concluzionat că este absolut necesar să ne asigurăm că activitatea desfăşurată de Casa de Cultură a Studenţilor nu va fi afectată, deoarece se propune în proiect că această clădire să fie folosită de către Filarmonica Iaşi. Această preluare putea fi făcută încă din anul 2017, deci nu există un caracter de urgenţă, nici nu se pune problema depăşirii unor termene limită“, a declarat Romeo Vatră, liderul grupului liberal din CJ. El a subliniat că amânarea cu 30 de zile a votării proiectului nu afectează activitatea curentă a celor două instituţii. „Am cerut ca în această perioadă să se organizeze consultări cu ligile studenţeşti, cu CCS şi Filarmonica, pentru a stabili modul în care cele două instituţii îşi vor desfăşura activitatea în aceeaşi clădire“, a adăugat consilierul PNL.

Preşedintele Maricel Popa s-a grăbit să-i acuze pe „nocivii penelişti“ că, „după ce i-au ameninţat pe români cu restructurări şi tăieri de salarii, lovesc în studenţii de la Iaşi“. El a explicat că „lovitura“ a venit „după lungi discuţii şi nenumărate corespondenţe purtate cu reprezentanţii Mini­ste­rului Tineretului şi Sportului, în vederea trecerii Casei de Cultură a Studenţilor în domeniul public al judeţului, pentru a demara aici lucrări de modernizare şi reabilitare“.

Totuşi, liberalii ceruseră garanţii că instituţia numită Casa de Cultură a Studenţilor nu va dispărea. De menţionat că proiectul de hotărâre amânat pentru şedinţa de luna viitoare se referă la imobil, nu şi la angajaţii care îşi desfăşoară activitatea aici.

Ce se mai află pe lista imobilelor „de dat“

„Casa de Cultură a Studenţilor trebuie să rămână cu destinaţia sa actuală şi să continue să îşi ducă pe mai departe misiunea universitară“, susţine, la rândul său, Petru Avram, consilier judeţean şi fost lider al studenţilor.

Organizaţiile studenţeşti din Iaşi nu au fost consultate în acest proiect, ceea ce afectează grav procesul democratic de luare a deciziilor, se arată într-un comunicat al Ligii Studenţilor Economişti. „Solicităm preşedintelui CJ Iaşi şi tuturor consilierilor judeţeni să nu adopte nicio decizie cu privire la preluarea Casei de Cultură a Studenţilor înainte de a consulta toţi beneficiarii activităţii acestei instituţii şi partenerii locali conectaţi direct la rolul CCS Iaşi în comunitate“, încheie declaraţia.

Din lista oferită de Ministerul Tineretului şi Sportului, CJ a mai reţinut vechile căsuţe ale fostei tabere de la Ciric. Proiectul privind preluarea lor naşte însă nedumeriri: sunt construite pe domeniul public al municipiului Iaşi, administrat de Primărie. Pentru celelalte obiective, printre care Tabăra de la Muncel, ministerul nu a putut să prezinte documentele de proprietate. CJ mai solicitase MTS preluarea inclusiv a Hotelului Sport, a taberelor din Bucium, de la Strunga şi de la Valea Seacă, a sălii de atletism Grădinari şi a sălii de gimnastică din aleea Păcurari. Amintim că pentru Casa de Cultură a Studenţilor şi pentru Sala Polivalentă îşi anunţase intenţia de preluare şi Primăria ieşeană.

Noua organigramă: numărul de posturi în CJ creşte cu 10 la sută

Pe parcursul şedinţei de astăzi, va mai fi discutată modificarea organigramei Consiliului Judeţean, care va creşte de la 218 la 240 de posturi după adoptarea Codului administrativ. Printre altele, preşedintele va putea avea şase consilieri, nu doar doi, ca până acum. La fel, fiecare dintre cei doi vicepreşedinţi va putea să aibă doi consilieri. Tot la vârful CJ apare funcţia de administrator public.

Potrivit hotărârii CJ prin care a fost adoptat bugetul instituţiei pe anul în curs, la Consiliul Judeţean erau circa 30 de posturi vacante. Însă, cu tot cu direcţiile subordonate, numărul de angajaţi e „la maximum“.

În fine, mai multe proiecte vor viza alocarea de fonduri: pentru ajustarea devizelor a trei porţiuni de drumuri judeţene care au eşuat în licitaţiile lansate pentru modernizarea lor, pentru cele şase unităţi administrativ-teritoriale care derulează separat programul pentru şcoli („lapte şi corn“), pentru plata unor arierate şi pentru continuarea lucrărilor de construire sau reparaţii la aşezăminte bisericeşti din judeţ.

Schimbare de ştafetă la CJ

Şedinţa de astăzi va marca totodată retragerea unui consilier cu numeroase luări de poziţie în plen. Alin Aivănoaei, care este şi liderul grupului de consilieri PMP, şi-a anunţat demisia din CJ. El ne-a declarat că problemele sale de sănătate au impus această decizie. Aivănoaei rămâne preşedintele Organizaţiei Municipale a PMP. Mandatul său în CJ va fi continuat de Adrian Acostoaiei (41 de ani), vicele organizaţiei judeţene, antreprenor. Schimbul de ştafetă va avea loc la şedinţa CJ din octombrie. 

Comentarii