Bate vânt de grevă Sindicatele din învăţământ acuză un haos legislative

miercuri, 03 octombrie 2018, 01:50
3 MIN
 Bate vânt de grevă Sindicatele din învăţământ acuză un haos legislative

Profesorii ar putea ieşi din nou în stradă, cadrele didactice fiind nemul­ţumite de modificările legislative care vor genera diminuări de salarii în învăţământul de masă, special şi Centrele de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE).

Astfel, în ultima variantă a programului Edusal apărută pe 1 octombrie apar scăderi ale veniturilor la personalul auxiliar şi nedidactic din învăţământul special şi CJRAE. Laviniu Lăcustă, preşe­dintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi menţionează că se încearcă o scădere a acestor venituri încă din 2015, fiind stopate doar în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Guvernului Cioloş.

„Am observat că se încearcă o scădere a veniturilor personalului nedidactic de câţiva ani. În urma dis­cuţiilor pe care le-am avut cu re­prezentanţii Guvernului Cioloş am reuşit să împiedicăm aceste scăderi, însă observăm că această tendinţă a revenit. Noile modificări legislative promovate de către Ministerul Educaţiei Naţionale au fost luate fără consultarea în prealabil a sindicatelor din învăţământ, iar acestea dau naştere la unele absurdităţi. Astfel, un caz raportat la nivelul judeţului Iaşi este cel al unui profesor care a susţinut gradul II, iar acum urmează să aibă un salariu cu 900 de lei mai mic decât atunci când avea doar definitivatul“, menţio­nează Laviniu Lăcustă. Pe lângă nemulţumirile legate de scăderile salariale, o altă mare nemulţumire vizează diminuările de posturi, atât pentru învăţământul de masă, cât şi pentru cel special, dar şi obligaţia semnării unor noi contracte de muncă pentru cei care au ore suplimentare. „Haosul legislativ generat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, pornită de la Hotărârea de Guvern 598 care modifică prevederea ale Legii 153, Legea unică de salarizare, conduce la o stare de tensiune şi nemulţumire în interiorul sistemului. Pentru a evita declanşarea unui conflict de muncă USLIP IAŞI solicită Ministerului Educaţiei Na­ţionale să aibă în vedere remedierea de urgenţă a situaţiilor prezentate“, mai menţionează Laviniu Lăcustă în cadrul unui comunicat oficial transmis de către organizaţia sindicală.

Practic, la nivelul întregii ţări, prin Anexa la OMEN nr. 4049/2017 Ministerul Educaţiei Naţionale intenţionează să reducă 4.367 posturi pe învăţământul de masă şi 297 pe învăţământul special. La nivelul judeţului Iaşi vor exista cu 50 de posturi mai puţine în cadrul învăţământului preuniversitar de stat, cu 10 posturi mai puţine pentru învăţământul special şi CJRAE şi cu 40 de posturi mai puţine în învăţământul preuniversitar de stat – învăţământ de masă. Alături de aceste nemulţumiri apărute recent, USLIP Iaşi a mai subli­niat la finalul lunii septembrie şi nevoia unei debirocratizări a învăţământului preuniversitar, munca profesorilor fiind de multe ori încărcată nepermis de mult de necesitatea realizării a numeroase rapoarte. Deocamdată, reprezentanţii sindicatelor din învăţământ nu au nici măcar cui să adreseze toate aceste plângeri, Ministerul Educaţiei Naţionale neavând încă un ministru. 

 

 

Comentarii