Beatrice Rancea: decizii mai blânde ieri la Tribunal. Tot nu poate reveni în funcţie

joi, 22 iulie 2021, 01:58
1 MIN
 Beatrice Rancea: decizii mai blânde ieri la Tribunal. Tot nu poate reveni în funcţie

Timp de două luni, ministrul Culturii nu o va mai putea reinstala în funcţia de manager al Operei ieşene pe Beatrice Rancea.

Magistraţii Tribunalului au analizat ieri plângerea depusă de Rancea împotriva ordonanţei emise de procurori prin care fusese pusă din nou sub control judiciar. Două dintre prevederile ordonanţei au fost îndulcite de magistraţi. Astfel, aceştia au înlăturat obligaţia impusă de procurori de a nu lua legătura şi a nu discuta direct sau prin interpuşi, ori de a se apropia de angajaţii Operei ieşene şi ai Operei Naţionale Bucureşti. De asemenea, judecătorii au modificat obligaţia de a nu exercita profesia şi a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele ce i se impută, interzicându-i doar să desfăşoare activitatea de manager sau alta similară, cu atribuţii de decizie, administrare şi control.

Procurorii DIICOT o acuză pe Beatrice Rancea de constituirea unui grup infracţional organizat care şi-ar fi desfăşurat activitatea pe parcursul a peste şase ani. Acţiunile grupului vizau delapidarea subvenţiilor acordate Operei de către Ministerul Culturii, prin achiziţii nejustificate sau cheltuieli exagerate cu chiriile şi colaboratorii. Valoarea prejudiciului este apreciată de procurori la 5 milioane lei. Recent, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au extins acţiunea penală şi asupra unor acuzaţii de deturnare de fonduri, de la Opera ieşeană, dar şi de la Opera Naţională Bucureşti.

Comentarii