Birocraţii de la Agenţia Naţională a Medicamentului îşi fac de lucru: nu vor teste COVID în farmacii

vineri, 20 noiembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Birocraţii de la Agenţia Naţională a Medicamentului îşi fac de lucru: nu vor teste COVID în farmacii

Colegiul Farmaciştilor din România reacţionează după ce, zilele trecute, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) din România a atras atenţia asupra faptului că testele rapide care detectează virusul COVID-19 şi care sunt comercializate în farmaciile din ţară ar trebui folosite doar de personalul medical calificat, atât la prelevarea probei, cât şi la interpretarea rezultatelor. 

„Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei şi interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat. Atragem atenţia că aceste teste nu sunt de autotestare. Testele rapide pentru autotestare au un alt regim de introducere pe piaţă, cu implicarea unui organism notificat care evaluează conformitatea acestor produse”, au precizat cei de la ANMDM într-un anunţ. La rândul lor, reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România, spun că această interpretare nu poate fi acceptată şi „nu foloseşte nimănui”, mai ales că se face referire la farmacii, însă nu se precizează nimic despre comercializarea în sistem online de către agenţi economici care nu au nicio legătură cu sistemul medical.

„Interzicerea comercializării prin farmacii a testelor rapide pentru diagnosticul COVID-19, precum şi a celor utilizate în evaluarea stării imunologice a pacienţilor suspecţi prin determinarea calitativă a prezenţei anticorpilor IgM/IgG împotriva SARS-CoV-2, dar acceptarea distribuirii lor către populaţie prin intermediul comerţului on-line de către agenţi economici greu de identificat, fără nicio pregătire de specialitate şi fără nicio garanţie că utilizatorul testului se va bucura de o minimă informaţie medicală ori de utilizare a testului respectiv, reprezintă o situaţie de risc major ce trebuie atent şi rapid evaluată şi analizată de Ministerul Sănătăţii în calitate de organ de specialitate ala dminsitraţiei centrale de stat, în subordinea căruia funcţionează şi ANMDM”, au precizat reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România. De asemenea, spun că se vor adresa Guvernului României şi Ministerului Sănătăţii referitor la situaţia prezentată şi la riscurile identificate în vederea obţinerii unor clarificări. 

Comentarii