Bloc cu 15 etaje la Moara de Foc, după pasajul Băncilă. Cui îi aparţine iniţiativa?

Planul Urbanistic Zonal este în dezbatere publică

joi, 22 martie 2018, 02:50
2 MIN
 Bloc cu 15 etaje la Moara de Foc, după pasajul Băncilă. Cui îi aparţine iniţiativa?

O firmă propune construirea unui imobil cu 15 etaje în Păcurari. Societatea Dazz Group SRL deţine în proprietate un teren de 4.446 mp pe şos. Moara de Foc, imediat după pasajul Băncilă. Primăria a publicat ieri, spre consultare publică, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Din planşa de reglementări urbanistice nu rezultă cu exactitate câte tronsoane va avea viitorul ansamblu de birouri, locuinţe, spaţii comerciale şi spaţii prestări servicii.

Cert este că propunerea investitorului este ca imobilul să aibă două niveluri în subteran, parter şi 15 etaje la o înălţime maximă de 55 metri. Spre comparaţie, Hotelul Unirea are 58 metri. În 2016, Dazz Group SRL făcuse o altă propunere de PUZ care prevedea construirea unui ansamblu cu trei blocuri cu câte 4, 6 şi 10 etaje.

Cititi si: Un turn din Păcurari va schimba topul celor mai înalte clădiri din Iaşi

Între timp, terenul din Moara de Foc a fost scos şi la vânzare, iar preţul ajunge la circa 1,8 milioane euro. Amplasamentul se învecinează cu terenul unde a funcţionat în trecut berăria Zimbru, suprafaţă ce aparţine Continental Hotels SA. În 2015, această companie a început un demers pentru avizarea construirii unui centru comercial, dar procesul de autorizare nu a fost dus la bun sfârşit, iar acum terenul este doar împrejmuit. Demn de menţionat că, în zona amplasamentului Dazz Group, mai există un PUZ în avizare, pe str. Niciman, în lateralul clădirii de birouri Solomon (fostă Gelsor). În proiectul urbanistic se propune amenajarea unei clădiri cu subsol, parter şi 10 etaje (ultimul etaj retras).

Comisia de urbanism: noi blocuri în diverse zone ale oraşului

Mai multe proiecte imobiliare au fost amânate ieri în şedinţa Comisiei de urbanism. Pe ordinea de zi au fost incluse 18 proiecte de hotărâre, dar numai nouă dintre acestea au fost aprobate: construirea unui bloc în apropiere de Lacul Veneţia (subsol, parter şi nouă etaje), amenajarea unui centru de loisir şi sport în Şorogari (trei corpuri de clădire cu până la şase etaje), suplimentarea regimului de înălţime cu până la 10 etaje la un bloc de pe str. Aurel Vlaicu (iniţial avea 8 etaje), un ansamblu de blocuri (parter şi două etaje) în Galata, trei case (Aviaţiei, Nicolina şi Crucea Roşie), un spaţiu comercial în Piaţa Voievozilor şi schimbarea destinaţiei unei hale de producţie în birouri şi spaţii de cazare (Bularga). În schimb, au fost amânate proiecte precum construirea de blocuri în Păcurari, Tătăraşi, Bucium, Zona Industrială, Nicolina, Centru şi Copou.

Cititi si: EXCLUSIV: 4 blocuri cu câte 16 etaje, în zona Bucşinescu. Acestea ar urma să fie cele mai înalte imobile de locuinţe din tot municipiul Iaşi 

Cel mai frecvent, Comisia de urbanism a decis amânarea din cauza soluţiilor inadecvate propuse de dezvoltatori pentru parcări. În unele cazuri, Comisia a recomandat investitorilor şi modificarea indicatorilor urbanistici în concordanţă cu prevederile Planului Urbanistic General pentru zona în care vor să construiască. 

Comentarii