Boboteaza, fără ger anul acesta. Agheasma mare se bea opt zile

marți, 07 ianuarie 2020, 02:58
2 MIN
 Boboteaza, fără ger anul acesta. Agheasma mare se bea opt zile

Câteva mii de credincioşi au participat la slujba de Bobotează ţinută în curtea Catedralei Mitropolitane de un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Ca niciodată, gerul Bobotezei a fost înlocuit de o uşoară ninsoare care cădea la o temperatură mai mare de 3 grade. Însă, ca de fiecare dată în ultimii ani, ideea crucii de gheaţă a rămas în uitare la Iaşi, fiind înlocuită şi în acest an de o cruce din crengi verzi de brad.

Ierarhii, conduşi de IPS Teofan, au slujit pe treptele Mitropoliei către piaţeta din spate, unde erau adunaţi majoritatea creştinilor. Restul s-au aşezat la coada care cobora spre poarta interioară a mitropoliei, câteva sute de persoane aşteptând să fie primele care au ajuns la butoaie să ia apa sfinţită de ierarhii ieşeni. Singurele pete de culoare erau date de rromii aliniaţi pe stânga şi pe dreapta care strigau după ÎPS Teofan, să îi binecuvânteze, să îi stropească cu agheasmă mare şi, eventual, dacă vrea cineva să le ia sticlele de după gard să le umple ca să nu mai stea şi ei la coada din partea de jos a curţii.

Cei 11.000 de litri de agheasmă au fost completaţi cu alte câteva sute gata îmbuteliate în sticle ce au fost oferite credincioşilor peste garduri, fiind pregătite şi recipiente mici, de 0.5 litri, pentru cei care nu au venit cu sticlele de acasă.

Deşi agheasma mare se bea opt zile după ziua Bobotezei, dimineaţa, pe nemâncate, mai multe persoane care şi-au umplut sticlele de la butoaie au băut însetate imediat după, înainte de a le completa pentru a le lua acasă.

ÎPS Teofan le-a mulţumit celor prezenţi în cuvântul său de binecuvântare, dar le-a adus aminte că efectele apei sfinţite au putere dacă sunt însoţite de credinţă, de nădejde şi de dragoste.

„Aceasta înseamnă un «Da» spus Bisericii, un «Da» spus neamului nostru, un «Da» spus lui Dumnezeu care ne cheamă să fim fii şi fiice credincioşi şi credincioase cuvântului său, căci doar cuvântul lui Dumnezeu ne ţine în viaţă în sensul adevărat. Pe lângă urarea obişnuită care se împlineşte la început de an – La mulţi ani! – adaug gândul Sfântului Apostol Pavel, anume «Să fiţi iubiţi de Dumnezeu»!“, le-a spus IPS credincioşilor, după cum a consemnat şi portalul doxologia.ro.

Comentarii