Cel mai aglomerat spital, conform unui control în unităţile de psihiatrie

Bolnavii psihic stau claie peste grămadă la Grajduri. 400 pacienți, 240 paturi

joi, 17 octombrie 2019, 01:58
4 MIN
 Bolnavii psihic stau claie peste grămadă la Grajduri. 400 pacienți, 240 paturi

Peste 400 de pacienţi stau într-un spaţiu pentru 240 de paturi.

Zilele acestea au fost făcute publice rezultatele controlului dispus în unităţile sanitare de psihiatrie din ţară de Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, în urma acestuia reieşind că Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri este cel mai aglomerat spital de acest gen din ţară.

„Gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare depăşire, aglomerare de pacienţi, se află la Spitalul din Grajduri, judeţul Iaşi, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173%“, se menţionează într-un comunicat de presă.

Situaţia a fost semnalată în mai multe rânduri şi de „Ziarul de Iaşi“, care a relatat că aici sunt internaţi peste 400 de pacienţi, deşi unitatea medicală are o capacitate de 240 de paturi. Reprezentanţii spitalului spun că de curând a fost alocată o sumă de bani pentru prima documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) pentru a extinde spaţiile de cazare pentru pacienţi, urmând să fie create 48 de locuri în plus.

Conducerea spitalului a luat de mai mulţi ani hotărârea de a folosi clădirea vechii spălătorii pentru a muta sectorul administrativ, iar în locul sectorului să fie extins spaţiul de cazare al bolnavilor, prin recompartimentare, pentru a rezolva situaţia de aglomeraţie cu care se confruntă.

„Aceasta este singura variantă identificată, nu avem alta, vom muta tot ce înseamnă pavilion administrativ, iar acest corp se va mansarda şi se va transforma în spaţiu hotelier pentru pacienţi. Momentan lucrăm la reactualizarea DALI-ului pentru că este firesc să vedem care sunt costurile exacte, iar mai apoi vom trece la proiectarea tehnică cu toate detaliile de execuţie“, a precizat jr. Victor Idricianu, managerul unităţii medicale.

Prezentă ieri la Iaşi, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a confirmat că a fost alocată o sumă de bani pentru extinderea unităţii medicale ieşene.

„Am avut o discuţie cu managerul chiar în primăvara acestui an referitor la această situaţie, şi tocmai de aceea am finanţat lucrarea. Bineînţeles că este nevoie de finanţări în continuare şi sunt convinsă că şi viitorul ministru va ţine cont. Eu am lăsat o oglindă foarte clară, ştie exact unde trebuie să intervină“, a declarat Sorina Pintea.

Anul trecut au fost externaţi peste 70 de pacienţi

Problema supraaglomerării nu poate fi rezolvată decât prin construirea de noi spaţii de cazare, deoarece aici ajung prin hotărâre judecătorească bolnavi cu probleme psihice cronice şi probleme penale, care sunt externaţi prin intermediul instanţei de judecată, fără să depindă de conducerea spitalului.

De asemenea, internarea medicală în regimul măsurilor de siguranţă se face atunci când „făptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substanţe psihoactive sau suferă de o boală infectocontagioasă şi prezintă pericol pentru societate“, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, conform articolului nr. 110 din Codul Penal.

Externarea se face doar în urma unei expertize psihiatrice, realizată în condiţiile specificate în legislaţie, iar dacă pacientul primeşte aviz favorabil, trebuie să urmeze un tratament obligatoriu şi să vină periodic la psihiatru. Spre exemplu, anul trecut au fost externaţi peste 70 de pacienţi.

Directorul medical al spitalului, dr. Dorin Chira, susţine că rezolvarea acestei situaţii de supraaglomerare necesită măsuri complexe, pe lângă extinderea spaţiului fiind nevoie şi de modificarea legislaţiei.

„Printre altele există şi anumite categorii de paci­enţi care nu ar trebui să ajungă aici, cum ar fi cei cu întârzieri în dezvoltarea mintală sau pacienţi cu demenţă. De exemplu, un astfel de pacient a dat o palmă unui infirmier, astfel de manifestări sunt date de boala lor, iar niciun judecător nu va externa un pacient cu retard mintal, deoarece aceştia nu pot urma un tratament în ambulatoriu, au nevoie de îngrijiri adecvate, în centre de reabilitare şi recuperare neuropsihiatrică“, a precizat dr. Dorin Chira.

Me­dicul susţine că, dacă astfel de pa­cienţi ar fi trataţi în alte centre, iar în acelaşi timp s-ar mări şi spaţiul de ca­zare, problema supraaglomerării ar putea fi rezolvată.

Comentarii