Buclă cu căzături şi julituri

luni, 28 iunie 2021, 01:43
2 MIN
 Buclă cu căzături şi julituri

 

O spectatoare cu o pancartă în loc de creier a pus la pământ o mare parte din pluton în prima etapă a Turului Franţei *după două etape, lider este olandezul Mathieu van der Poel care l-a detronat pe Julian Alaphilippe

Francezul Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick Step) a câştigat prima etapă a ediţiei din acest an a Turului Franţei, desfăşurată sâmbătă, pe distanţa de 197,8 kilometri, între Brest şi Landerneau. Etapa a fost marcată, la mai puţin de 50 de kilometri de sosire, de căderea a zeci de concurenţi, cauzată de o spectatoare iresponsabilă care a agitat o pancartă, cu spatele la pluton. Germanul Tony Martin de la Jumbo Visma s-a lovit de pancartă şi a căzut antrenând mai mulţi rutieri înghesuiţi pe un drum foarte îngust. Patru rutieri au fost constrânşi la abandon după prima etapă: germanul Jasha Sutterlin (DSM), lituanianul Ignatas Konovalovas (Groupama-FDJ), francezul Cyril Lemoine (BB Hotels) şi spaniolul Marc Soler (Movistar). Prima parte a plutonului a decis apoi să aştepte ca grosul grupului să se reformeze, cu cicliştii prinşi în căzătură. Campionul Italiei, Sonny Colbrelli, şi campionul Belgiei, Wout van Aert, au fost printre rutierii întârziaţi. Cu mai puţin de 8 kilometri înainte de linia de sosire a avut loc o nouă căzătură colectivă care a angrenat numeroşi turieri printre care celebrul Chris Froome care nu a putut urca rapid pe bicicletă. La finalul etapei, Alaphilippe a fost urmat de australianul Michael Matthews (BikeExchange, la 8 secunde) şi slovenul Primoz Roglic (Jumbo Visma)

Ieri, în timp ce caravana Turului ciclist al Franţei s-a lansat în etapa a doua, între Perros-Guirec şi Mur-de-Bretagne, jandarmeria a anunţat o anchetă judiciară împotriva spectatoarei care a provocat enorma căzătură colectivă de sâmbătă. „Am lansat un apel la martori pentru a o găsi pe cea în cauză în vederea deschiderii unei anchete judiciare pentru răniri involuntare, pentru încălcarea deliberată a unei obligaţii de securitate sau de prudenţă”, a precizat jandarmeria pe Facebook. Organizatorii au insistat asupra respectării regulillor de securitate faţă de rutierii participanţi , iar Jandarmeria franceză a anunţat creşterea efectivelor de securitate pe şosele. „Vom depune plângere împotriva acestei doamne, care s-a comportat foarte prost”, a declarat directorul-adjunct al Turului, Pierre-Yves Thouault.

Etapa a doua s-a disputat fără incidente. Victorios a fost olandezul Mathieu van der Poel (Alpecin), urmat la 6 secunde de slovenii Tadej Pogacar (UAE) şi Primoz Roglic. La opt secunde a sosit şi Alaphilippe care a pierdut tricoul galben în favoarea lui van der Poel. Alaphilippe urmează la opt secundeşi Pogacar la 13 secunde. Astăzi are loc etapa a treia, Lorient – Pontivy (183 km).

Comentarii