Bugetul Aeroportului creşte odată cu T4: venituri de 70 de milioane de lei din exploatare prevăzute pe 2024, cu 20% mai mari

miercuri, 21 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 Bugetul Aeroportului creşte odată cu T4: venituri de 70 de milioane de lei din exploatare prevăzute pe 2024, cu 20% mai mari

Odată aprobat bugetul judeţului, la rând vine şi cel al Aeroportului Iaşi. Conducerea aerogării îşi propune o creştere a veniturilor regiei cu 20 la sută, până la 70,7 milioane de lei. Şi cheltuielile vor creşte consistent, cu mai bine de 50 la sută, până la aproape 69 de milioane de lei. În consecinţă, profitul brut estimat pe anul acesta se cifrează la aproximativ două milioane de lei – în scădere faţă de 14,6 milioane de lei, cât a fost anul trecut.

 Explicaţia este una foarte concisă: T4. Intrarea în funcţiune a noului terminal de pasageri înseamnă cheltuieli mai mari pentru bugetul aeroportului, pentru că – deşi T4 a fost construit în timp record – traficul de pasageri nu poate să crească la fel de repede. T4 înseamnă şi un număr mai mare de angajaţi – 157, faţă de 129, câţi avea Aeroportul anul trecut. Însă nu este suficient, pentru că aerogara încă e „cu mâinile legate”: preocupat de alegeri, guvernul de coaliţie a uitat să ridice restricţia pentru recrutări de personal în cazul aeroporturilor. Chiar şi aşa, creşterea de personal prevăzută la Iaşi pentru anul 2024 este însoţită de o majorare pe măsură a cheltuielilor cu personalul, de la 15 la 21 de milioane de lei.

Pe de altă parte, dacă regia se bazează covârşitor pe veniturile din exploatarea infrastructurii aeroportuare, alte surse sunt binevenite. Bunăoară, săptămâna aceasta a fost publicat pe pagina de internet a Aeroportului regulamentul privind procedura de închiriere a spaţiilor comerciale din T3 şi T4. „Sunt cerinţe minimale, care pot fi suplimentate prin caietele de sarcini. Pregătim caietele de sarcini pentru primul val de închirieri în care vom licita spaţii pentru automate de vânzare băuturi reci şi snacks-uri, casă de schimb valutar, rent-a-car, ticketing şi foliere bagaje”, a explicat directorul general Romeo Vatră. Licitaţia va fi lansată săptămâna viitoare, „astfel încât aceste servicii să fie disponibile începând cu 31 martie, când ne-am propus să deschidem terminalul T4”, a precizat el. 

Comentarii