Cabinetele medicilor de familie din mediul rural, dotate cu aparatură modernă

joi, 15 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Cabinetele medicilor de familie din mediul rural, dotate cu aparatură modernă

O parte dintre cabinetele medicilor de familie din mediul rural din judeţul Iaşi vor fi dotate cu aparatură medicală modernă în urma unui proiect de aproape 500.000 de euro derulat de Salvaţi Copiii şi Fundaţia OMV Petrom. În cadrul „Primul pas pentru sănătate”, aceştia şi-au propus să contribuie la scăderea ratei mortalităţii infantile în România prin investirea în aceste cabinete, pentru a încerca să asigure un acces mai uşor pentru viitoarele mame la servicii de prevenţie. Vor fi dotate 37 de cabinete şi 17 judeţe cu 600 de echipamente moderne.

„În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în condiţiile în care doar 47% din localităţi au suficienţi medici de familie şi 328 de comune nu au medic de familie. Distribuţia unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Cheltuielile alocate pentru asistenţa medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice şi de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană”, au precizat reprezentanţii celor două ONG-uri.

Proiectul va facilita accesul la servicii medicale şi sociale de calitate pentru 3.000 de gravide şi copii cu vârsta între 0 şi 5 ani, prin intermediul unor echipe integrate de specialişti. Alături de gravidele şi tinerele mame din Iaşi, care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, vor fi ajutate şi femei din alte 16 judeţe. Cabinetele de familie ce vor fi dotate în cadrul proiectului au fost selectate astfel încât medicii de familie să ofere un spectru mai larg de intervenţii medicale, inclusiv servicii medicale în domeniul ecografiei.

„În zonele rurale, existenţa medicului de familie şi a unui cabinet medical este singura şansă pentru a primi tratamente la timp. Având în vedere numărul mic de medici de familie în zonele rurale, aceştia sunt nevoiţi să asiste persoane de toate vârstele, de la nou-născuţi până la persoane vârstnice, femei însărcinate, persoane cu nevoi speciale, sau cu posibilităţi materiale şi financiare insuficiente unui nivel de viaţă decent. Existenţa unui cabinet de medicină de familie în zonele rurale defavorizate, dotat cu echipamente medicale necesare efectuării examinării medicale de bază şi oferirii de tratament, constituie o garanţie şi o necesitate pentru asigurarea sănătăţii populaţiei”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România. 

Comentarii