Câinii ghid pentru nevăzători, subiect de conferinţă la Iaşi

marți, 21 noiembrie 2017, 18:27
2 MIN
 Câinii ghid pentru nevăzători, subiect de conferinţă la Iaşi
Importanţa câinilor ghid pentru persoanele nevăzătoare va fi dezbătută joia aceasta la Târgul Frumos în cadrul Conferinţei Naţionale „Câinele ghid – oportunitate de independenţă pentru persoanele nevăzătoare“. Evenimentul este organizat de către Fundaţia Light into Europe şi Liceul Special „Moldova“ din Târgu Frumos, discuţiile urmând să aibă loc pe 23 noiembrie, de la ora 15.00 la Liceul „Moldova“.

În cadrul conferinţei se vor prezenta şi dezbate atât legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte utilizarea şi accesul câinilor ghizi în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun, cât şi utilitatea acestora în ceea ce priveşte independenţa şi integrarea socio-profesională a nevăzătorilor. La eveniment sunt invitate să participe toate persoanele interesate, persoane nevăzătoare posesori sau nu ai câinilor ghizi, reprezentanţi ai instituţiilor publice, comerciale, ai firmelor de transport, ai magazinelor sau centrelor comerciale, şi nu numai.

„Într-o lume a întunericului în care trăiesc unii semeni de-ai noştri, un licăr de lumină şi speranţă vine din partea celui mai bun prieten al omului – câinele. Rareori întâlniţi la noi în ţară câinii ghizi ce călăuzesc persoanele nevăzătoare prin jungla urbană, ajutându-le ca la fiecare pas acestea să fie în siguranţă. Spre deosebire de companionii noştri tolăniţi pe canapea zi de zi, câinii ghizi muncesc non-stop toată  viaţa lor, rămânând mereu concentraţi pe sarcina primită. Câinele ghid oferă mobilitate, încredere şi o viaţă socială activă persoanei nevăzătoare pe care o însoţeşte“, au punctat organizatorii. Primele dovezi ale folosirii câinilor pentru ghidaj datează încă din secolul XVI, prima şcoală specializată în dresajul câinilor ghizi fiind fondată în Germania în timpul Primului Război Mondial, câinii fiind repartizaţi ostaşilor care şi-au pierdut vederea în luptă. 

 

 

Comentarii