Campionatele Mondiale de atletism: seara marilor surprize

miercuri, 20 iulie 2022, 18:04
2 MIN
 Campionatele Mondiale de atletism: seara marilor surprize

Campionii olimpici din Norvegia, Karsten Warholm și Jacob Ingebrigtsen au fost învinși * primii cinci clasați în cursa de 1500 m au fost europeni

Doi atleți români au fost prezenți în finalele de marți seara ale Campionatelor Mondiale de atletism de la Eugene (Oregon, SUA): Alin Firfirică s-a clasat pe locul VII la aruncarea discului. Alin a început cu o aruncare ”de încălzire” de 65,10 m, dar încălzirea asta i-a adus cu emoții calificarea în finala de opt. Cu un record stagional personal de 65,57 m reușit în ultima încercare, Firfirică a trecut de samoanul Alex Rose și a urcat un loc. Performerul numărul 1 al anului, slovenul Kristjan Ceh, s-a impus cu 71,13 m,urmat de lituanienii Mykolas Alekna (69, 27 m) – fiul legendarului  Virgilijus – și Andrius Gudzius (67,55 m), în timp ce campionul mondial și olimpic en titre, suedezul Daniel Stahl n-a prins podiumul cu 67,10 m.

Calificată în finală la înălțime cu un ”personal season best” de 1,93 m, Daniela Stanciu a repetat rezultatul în finală. În condițiile în care primele patru săritoare au trecut peste 2 m, acest 1,93 m nu poate însemna pentru româncă decît locul X.  În bătălia finală pentru succesiunea rusoaicei Maria Lasițkene, mai inspirată a fost australianca Eleanor Patterson, cu două încercări efectuate în minus față de cea văzută ca favorită, ucraineanca Iaroslava Mahucikih, ambele cu 2,02 m la activ.

Britanicul Jake Wightman a câştigat aurul la 1.500 m în faţa lui Jakob Ingebrigtsen, după un sprint decis la 25 de sutimi. Suprinzător, pe lângă victoria britanicului, bine ”ajutat”  în spatele norvegianului de colegul său Josh Kerr, este faptul că primii cinci clasați în probă au fost europeni. Doar spaniolul Mohamed Katir  (locul III) are origini marocane! În frunte cu campionul mondial Timothy Cheruyiot, legiunea africană a dezamăgit.

Un alt mare atlet norvegian, Karsten Warholm, domină de cinci ani proba de 400 m garduri, iar americanul Rai Benjamin îl secondează conștiincios la marile competiții, Așa se părea să fie și la Eugene: Nordicul conducea cursa până la ultimii 70 de metri, dar apoi a clacat, recidivându-i o accidentare recentă și a terminat ”înotând” pe locul VII. Dar n-a fost marea șansă a lui Benjamin, fiindcă a apărut brazilianul Alison dos Santos, care a câștigat în 46,29 s, urmat de Benjamin și un alt american Trevor Bassit.

 

Comentarii