Când poţi lua cu tine copilul tău în străinătate fără acordul celuilalt părinte? Iată o speţă interesantă!

luni, 12 iulie 2021, 01:50
3 MIN
 Când poţi lua cu tine copilul tău în străinătate fără acordul celuilalt părinte? Iată o speţă interesantă!

O ieşeancă a cerut judecătorilor, în regim de urgenţă, o hotărâre care să înlocuiască acordul fostului concubin, pentru a putea pleca din ţară cu fiul ei. Ea şi-a justificat solicitarea prin faptul că a primit o ofertă de muncă din Spania. Magistraţii au înţeles de ce era urgent pentru ea să plece, dar nu şi care ar fi urgenţa pentru copil. Cazul va fi reanalizat de Tribunal.

A.E.D. a avut o relaţie cu N.C., de pe urma căreia s-a născut un băieţel, la începutul anului trecut. Relaţia dintre cei doi iubiţi s-a deteriorat grav, ajungându-se ca împotriva bărbatului să fie emis un ordin de protecţie pe o durată de patru luni, începând din aprilie acest an.

Conform afirmaţiilor femeii, N.C. ar fi refuzat să-l înscrie pe copil la grădiniţă, astfel încât şi A.E.D. să poată munci ori să poată pleca în Spania. Copilul ar fi fost crescut doar de mamă, tatăl refuzând să se ocupe de el.

În faţa magistraţilor Judecătoriei, bărbatul a afirmat că băieţelul a fost crescut alternativ, în casa lui N.C. din Zorleni-Vaslui şi în locuinţa din Iaşi a mamei, atunci când bărbatul era plecat din ţară. Ca şofer, acesta făcea curse externe timp de 3-4 zile săptămânal.

În vara anului trecut, mama ar fi încercat să-l convingă să facă paşaport copilului pentru a pleca în vacanţă în Spania, dar bărbatul a refuzat, din cauza contextului epidemiologic, dar şi a vârstei fragede a copilului.

Cearta în urma căreia a fost emis ordinul de protecţie ar fi izbucnit în urma refuzului său de a-l înscrie pe copilul de doar un an la o creşă. Bărbatul a cerut respingerea acţiunii, apreciind că fosta sa iubită vrea de fapt să părăsească definitiv ţara, împreună cu copilul comun.

Magistraţii Judecătoriei au apreciat că, din declaraţiile femeii, rezultă că intenţia finală este de stabilire a locuinţei copilului în străinătate, fapt cu care tatăl nu este de acord.

Pe de altă parte, copilul nu ar avea asigurate condiţiile de locuire în Spania, mama neavând încă o locuinţă acolo. Nu se poate, astfel, aprecia că plecarea în străinătate ar fi în interesul superior al copilului.

„Reclamanta şi-a întemeiat urgenţa pe oferta de muncă primită din Spania, nefiind făcută nicio referire la necesitatea deplasării copilului în această ţară ori la beneficiile acestei mutări. Simplul fapt că mama are o ofertă de muncă în altă ţară nu este suficient pentru a putea statua, cu certitudine, că este şi în interesul copilului să se deplaseze cu acest părinte în străinătate, în lipsa unor elemente suplimentare referitoare la condiţiile de locuit, de educaţie, de ajutor de care ar beneficia mama în caz de nevoie”, au spus judecătorii, care au decis respingerea acţiunii.

Tribunalul urmează să se pronunţe, în apel, săptămâna aceasta.

Comentarii