Candidaţii PSD pentru Parlament: victorie la pauză pentru tabăra lui Maricel Popa. Ce spune Bucureștiul

miercuri, 21 octombrie 2020, 01:58
2 MIN
 Candidaţii PSD pentru Parlament: victorie la pauză pentru tabăra lui Maricel Popa. Ce spune Bucureștiul
Numele aprobate ieri în Comitetul Executiv Judeţean trebuie să primească şi „binecuvântarea” Bucureştiului, la fel ca la toate celelalte partide. Grupul de la organizaţia municipală condus de Marius Ostaficiuc nu a avut trecere la primarii din judeţ, care îl susţin pe Popa.

Listele candidaţilor PSD Iaşi pentru viitorul mandat parlamentar vor fi bătute astăzi în cuie în Comitetul Executiv Naţional. Ieri, CEx-ul judeţean, reunit la Tg. Frumos, a stabilit ordinea următoare pe locurile considerate eligibile: Maricel Popa, urmat de Camelia Gavrilă, la Senat, respectiv Cristian Stanciu, Bogdan Cojocaru, Dumitru Pantazi şi Marian Şerbescu, la Camera Deputaţilor. Primii de „sub linie“ sunt Paul Boişteanu, pe poziţia a treia pe lista pentru Senat, şi Ionuţ Câmpeanu şi Bogdan Balanişcu, pe poziţiile 5-6 la Cameră.

Aseară, înainte să intre în prima rundă de discuţii de la Bucureşti, preşedintele Maricel Popa nu a vrut să ne confirme niciun nume. Amintim că, la alegerile trecute, PSD a obţinut în Iaşi un scor de 48,15 la sută din voturi, ceea ce i-a adus trei senatori şi şase deputaţi. Unul dintre ei, Nicolae Bănicioiu, a fost impus de la Bucureşti. Între timp, acesta a migrat de la PSD la Pro România, dar nici măcar noua culoare politică nu l-a mai adus prin Iaşi.

Ca să spere la alegerile din 6 decembrie la doi senatori şi patru deputaţi, social-democraţii trebuie să depăşească pragul de 30 la sută. La alegerile locale, votul pentru PSD la Consiliul Judeţean Iaşi, barometrul pentru parlamentare, a fost de 24,49 la sută, la o prezenţă la urne de 37,4 la sută.

Alcătuirea listelor la reuniunea de la Tg. Frumos s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată, dublată de vociferări venite din sală. Practic, 90 la sută dintre primarii prezenţi au votat propunerile făcute de preşedintele Organizaţiei Judeţene, Maricel Popa. Opoziţia au constituit-o reprezentanţii Organizaţiei Municipale, care însă nu au reuşit să-l impună pe profesorul Boişteanu, preşedintele executiv, mai sus de poziţia 3 pentru Senat, considerată neeligibilă.

Marius Ostaficiuc, preşedintele acestei organizaţii, a candidat pentru locul 2 pe aceeaşi listă, dar a pierdut competiţia în faţa Cameliei Gavrilă. El ne-a spus că nu avea cum să câştige în faţa majorităţii primarilor care îl susţin pe şeful PSD Iaşi. Ostaficiuc a adăugat că filiala ieşeană a partidului trebuie „reinventată“ după eşecul de la alegerile locale. Acest lucru, crede el, ar putea fi făcut sub conducerea temporară a unuia dintre liderii de la Bucureşti, Marcel Ciolacu sau Paul Stănescu, care să stingă conflictul din interiorul PSD.

Aşa cum s-a întâmplat cu listele de propuneri din mai multe judeţe, conducerea centrală a partidului poate să impună alţi candidaţi, ieşeni sau străini de judeţ.

Comentarii