Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cât de inventivi sunt românii?

GALERIE
Neculai Seghedin
  • Neculai Seghedin
- +

Răspuns: depinde cui este adresată această întrebare.

Dacă îi întrebăm pe români, bineînţeles că vor aduce în discuţie pe Coandă, Vlaicu, Vuia, Saligny etc. Ei sunt eroii noştri, miturile noastre din zona tehnică. Mituri cam puţine la număr, atâta timp cât în România există licee/ colegii tehnice care se numesc „Dinicu Golescu”, „Mihai Bravu”, „Petru Muşat”, „George Bariţiu”, „Alesandru Papiu Ilarian” sau „August Treboniu Laurian”. Măcar la Iaşi acestor tipuri de licee/ colegii s-au atribuit numele unor personalităţi naţionale sau locale ce au legătură cu tehnica.

Psihologul Daniel David, în cartea sa „Psihologia poporului român”, Ed. Polirom 2015, pune problema felului în care ne vedem noi pe noi înşine, cum credem că suntem, cum vrem să fim şi a felului în care ne văd alţii pe noi. El arată că românii au acelaşi potenţial intelectual, creativ, ca şi unele popoare din ţări puternic dezvoltate. Cu toate acestea, nu avem premii Nobel, premii Fields etc., iar românii cei mai cunoscuţi în lume (Eliade, Brâncuşi, Palade etc.) au creat în alte spaţii culturale decât cel în care s-au născut. Deci, problema este legată de mediul cultural, de ceea ce este la noi acasă.

În European Innovation Scoreboard (Tabloul de bord european al inovării), de câţiva ani suntem consideraţi ca o ţară cu potenţial modest de inovare. Noi şi bulgarii. De fapt, nici bulgarii, în marea lor generozitate, nu ne mai salvează. Noi suntem chiar ultimii din Europa în ceea ce priveşte inovarea. Nu este vorba numai de numărul de brevete naţionale şi europene. Evaluarea inovării este rezultatul agregării mai multor indicatori, precum: Resursele umane, Structurile de cercetare atractive, Mediul favorabil inovării, Investiţiile publice şi private în cercetare şi inovare, Investiţiile în industrie, Număr de inovatori, Active intelectuale, Impactul asupra ocupării forţei de muncă şi asupra vânzărilor etc. Toţi aceşti idicatori dau o măsură a mediului stimulativ pentru inovare. Concluzia este aceea că în România nu există un spaţiu cultural favorabil dezvoltării inovării, în ciuda potenţialităţii de inteligenţă şi de creativitate a poporului român.

Dacă ar fi să ne referim strict la numărul de invenţii depuse de români, în anul 1989 erau depuse 6000 de cereri de brevete de invenţie, iar în prezent se depun aproximativ 1000. Nu sunt un fan al comparaţiilor cu situaţia dinainte de 1989, dar este evident faptul că activitatea industrială stimulează creativitatea tehnică. Dacă ne uităm la China, în anul 2000 se depuneau sub 100.000 cereri de brevete de invenţie, iar în prezent se depun aproape 1.400.000. Această creştere este strâns legată de dezvoltarea industrială exponenţială din această ţară.

Din statisticile Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, rezultă că ne-am stabilizat, în ultimii ani la 1000 de cereri de brevete pe an. Oare acesta să fie potenţialul nostru creativ? Dacă ne raportăm la numărul de invenţii la un milion de locuitori, pe locul întâi este Coreea de Sud cu aproape 4500, urmată de Japonia cu 2500, SUA cu 2000, China şi Germania cu aprox. 1000, iar noi cu 50. Cam puţin! Trebuie, totuşi să fim creativi? Profesorul Vitalie Belousov, creatorul Şcolii de Inventică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi spunea, în 1990, parafrazându-l pe André Malraux, că „... secolul XXI va fi creativ, sau nu va fi deloc” (Malraux spusese că „secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”, a negat tot timpul că a spus asta, nu mai contează, convingerea publică este mai importantă, dictonul a prins perfect!). Dacă în cazul lui Malraux nu vom şti niciodată care este adevărul, în cazul profesorului Belousov puteţi să mă credeţi pe cuvânt că aşa a spus. Şi iată că prezentul îi dă dreptate. Astfel, la nivel mondial, dacă în 1985 se depuneau 1.000.000 de cereri de brevete de invenţie, în 2000 cifra urcă la 1.500.000, pentru ca în prezent să se depună aproape 3.500.000 de astfel de cereri. Vedem acest lucru prin tehnologia care tinde să ne conducă vieţile.

Problema este aceea că România este ierarhizată ca o ţară modest inovatoare la nivel european, ceea ce înseamnă că avem anumite vulnerabilităţi. Orice clasament este contestabil, într-o anumită proporţie. Aici situaţia este cam gravă. Analizele făcute de-a lungul timpului au relevat faptul că există o legătură directă între evoluţia economică şi nivelul de creativitate al societăţii. S-a demonstrat faptul că, în perioadele de criză, lumea se salvează prin creativitate. Poate din acest motiv ne considerăm, şi chiar suntem creativi, avându-se în vedere modul în care am supravieţuit în perioade de mari lipsuri materiale şi spirituale, pe care, iată, le invocăm astăzi, în vremuri de pandemie, când ne amintim ce rău a fost odată şi cum ne-am descurcat graţie creativităţii noastre.

Dar, totuşi, cât de inventivi sunt românii? Uneori, sunt prea inventivi!

Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin este cadru didactic şi prorector responsabil cu activitatea didactică la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri