Cât mai aşteptăm VAR?

joi, 24 decembrie 2020, 02:43
3 MIN
 Cât mai aşteptăm VAR?

 

Este aproape sigur că sistemul de asistenţă video a arbitrajelor în Liga I va mai aştepta minimum un an

Cele mai importante campionate de pe Bătrânul Continent (şi nu numai) beneficiază de sistemul VAR, cel care îi ajută pe arbitri să ia cele mai bune decizii. În Liga 1 acest sistem video nu există, deşi erorile importante de arbitraj îşi fac loc etapă de etapă, iar scandalurile pe marginea deciziilor luate de fluieraşi sunt la ordinea zilei. În cel mai fericit caz, Liga 1 ar putea beneficia de sistemul VAR odată cu ediţia 2021-2022 a primului eşalon fotbalistic al ţării.

Ce spune LPF : „Am spus şi data trecută că facem tot ce depinde de Ligă pentru a avea VAR. Am discutat şi cu reprezentantul deţinătorului de drepturi TV, domnul Orlando Nicoară, şi mi-a spus că are disponibilă aparatura necesară pentru VAR.Însă mai sunt paşi pe care nu i-am putut face. Sper ca anul viitor să depăşim piedicile de care ne lovim şi împreună cu FRF şi CCA să putem finaliza proiectul”, spune secretarul general al LPF, Justin Ştefan, pentru Digi Sport. Oficialul nu poate oferi, însă, un orizont de timp: „Dacă acest lucru ar ţine doar de Ligă s-ar întâmpla foarte repede”, menţionează Ştefan.

Care este poziţia cluburilor: „Nu există vreun conducător din România care să nu vrea implementarea VAR. Toţi sunt de acord să plătească, nu am auzit pe nimeni să se opună. Nu putem avea arbitri care să fie roboţi, să nu facă greşeli. Undeva lucrurile s-au blocat. O să vedem unde şi o să încercăm să facem lobby să deblocăm această situaţie. Se pot găsi resurse.Pe cele 2-3 minute când se analizează VAR, se pot câştiga bani din reclame. Nu sunt sume imense la baremurile de arbitraj, dacă se măresc. 1-2% din buget putem suporta”, declară finanţatorul CSU Craiova, Mihai Rotaru „Nu cred că VAR poate fi gata la începutul returului. E nevoie de cursuri, de timp. E clar că avem o problemă, nu e admisibil să nu fi fost implementat până acum. Mă uitam la un meci al lui Mitriţă, în Arabia Saudită, şi au VAR” , adaugă Rotaru.

Privit iniţial cu ceva îndoială, sistemul VAR a ajuns să fie introdus în toate campionatele importante din Europa. Premier League, LaLiga, Serie A, Bundesliga şi Ligue 1 se bucură de prezenţa VAR. De asemenea, sistemul este folosit şi în campionatele din Olanda, Belgia, Portugalia, Cehia, Rusia, Croaţia, Polonia şi Turcia.

Pe lângă anumite costuri suplimentare (aparatură, arbitri suplimentari, etc), introducerea VAR se poate face doar după parcurgerea următoarelor etape: iniţierea procedurii (documentaţie, persoanele care să se ocupe de managementul proiectului). documentarea *departament special pentru VAR, specializarea de către UEFA), instruirea arbitrilor (teoretică şi practică), cerinţe tehnologice (minumum opt camere care să transmită meciul pentru ca unghiurile de pe reluări să fie cât mai concludente), adaptarea stadioanelor. (HotNews)

 

 

Comentarii