Cât trebuie să plătească o firmă din Iaşi care a vândut programe piratate

joi, 24 octombrie 2019, 01:50
1 MIN
 Cât trebuie să plătească o firmă din Iaşi care a vândut programe piratate

Curtea de Apel Iaşi a pus punct unui proces în care o firmă intrată între timp în insolvenţă a fost găsită vinovată de piraterie. SC Sybit SRL Iaşi, firmă ce în trecut a avut punct de lucru în centrul oraşului, a fost condamnată la o amendă penală de 30.000 de lei, fiind obligată şi la plata unor despăgubiri de 15.000 de euro.

Firma a intrat în vizorul anchetatorilor încă din 2013, atunci când Serviciul de Investigare a Fraudelor s-ar fi sesizat din oficiu că firma Sybit SRL instalează programe piratate pe calculatoarele pe care le comercializează. Pe 23 aprilie 2013, oamenii legii au efectuat o percheziţie la punctul de lucru de la Moldova Center, reprezentanţii firmei fiind prinşi în flagrant în timp ce instalau pe calculatorul unui client două programe piratate, respectiv un sistem de operare Windows 7 şi un Microsoft Office 2007.

„Conform procesului verbal de efectuare a percheziţiei la punctul de lucru menţionat, inculpatul Cozianul Eugen (administratorul inculpatei Sybit SRL Iaşi) a recunoscut la momentul efectuării percheziţiei faptul că a instalat sistemul de operare Windows pe hard-diskul unităţii centrale aduse de către martor, fără a deţine licenţă şi că a fost plătit cu suma de 90 de lei pentru acest serviciu“, se arată în rechizitoriu.

În urma percheziţiilor anchetatorii au ridicat şi 12 CD-uri sau DVD-uri, dar şi mai multe unităţi de stocare. Pe unul dintre hard-diskurile ridicate, poliţiştii au descoperit şi alte programe instalate fără licenţă, societatea având ca obiect de activitate prelucrarea datelor sau administrarea paginilor web. 

Comentarii