Câţi bani ne cere un fost deţinut care spune că a făcut râie în puşcărie

miercuri, 23 ianuarie 2019, 02:56
2 MIN
 Câţi bani ne cere un fost deţinut care spune că a făcut râie în puşcărie

Procesul e pe rolul instanţelor ieşene şi, dacă va avea câştig de cauză, deţinutul va fi despăgubit din bani publici.

Un bărbat din Iaşi care a fost încarcerat în anii din urmă în penitenciar a dat în judecată închisoarea ieşeană, dar şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, pentru a cere daune morale din cauza condiţiilor de detenţie. Ionel Stoica vrea ca statul să îi achite 10.000 de euro, din bani publici, drept reparaţie morală pentru perioada în care a fost închis. El a pierdut procesul la Judecătorie, însă a formulat apel, iar procesul său a fost înregistrat, zilele trecute, la Tribunal.

Potrivit acţiunii sale, Ionel Stoica a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare. El a fost încarcerat în primă fază la Iaşi, acolo unde spune că a avut la dispoziţie un spaţiu individual de 2,25 de metri pătraţi.

„Niciuna din camere nu era dotată cu masă sau scaune, astfel încât mâncarea se servea în pat, generând o igienă greu de menţinut. Camera era dotată cu grup sanitar, dar datorită faptului că cele trei mese zilnice se serveau prin căratul mâncării pe holuri, din cameră în cameră, şobolanii, gândacii şi ploşniţele convieţuiau alături de persoanele private de libertate. Astfel, toaleta turcească era acoperită în mod permanent de un pet de 2 litri, plin cu apă, pentru ca şobolanii să nu pătrundă în cameră“, s-a plâns Ionel Stoica.

Acesta a mai spus că a ajuns la spital cu scabie, având nevoie de două săptămâni pentru tratament. El a susţinut că s-a îmbolnăvit din cauza condiţiilor din cameră. Stoica spune că a avut parte de condiţii similare şi în Penitenciarul Bo­toşani, unde a fost cazat după ce a fost trecut în regim semideschis de executare a pedepsei.

Comentarii