Caz bizar în instanţă la Iaşi: Un avocat a făcut harcea-parcea apărarea clientului

luni, 09 august 2021, 01:50
2 MIN
 Caz bizar în instanţă la Iaşi: Un avocat a făcut harcea-parcea apărarea clientului

Un moldovean a putut constata pe pielea lui că mai bine se apără singur decât să se folosească de serviciile avocatului din oficiu. Un caz relativ simplu, în care autorităţile italiene au cerut predarea unui condamnat în vederea executării pedepsei primite în peninsulă s-a transformat într-un curs juridic predat de judecător avocatului din oficiu.

Domiciliat în satul Ţarigrad din raionul Drochia din apropiere de Bălţi, Lilian Naghiţ a fost condamnat de Tribunalul din Santa Maria Capua Vetere la 4 ani, 9 luni şi 27 de zile de închisoare. Asupra moldoveanului fuseseră găsite 68 de DVD-uri copiate ilegal, pe care le deţinea în vederea vânzării şi închirierii.

De asemenea, primise un ciclomotor furat în vederea revânzării. În Italia, la procesul desfăşurat în contumacie, fusese reprezentat de un avocat din oficiu. La Iaşi, la fel. Apărătorul desemnat pentru Naghiţ a arătat că a încercat să comunice cu colegul italian, dar e-mailurile trimise s-au întors cu menţiunea "transmitere ratată".

La observaţia judecătorului că a avut la dispoziţie şi numerele de telefon şi fax ale acestuia, T.C. a răspuns că nu cunoaşte italiana şi nici măcar terminologia juridică în limba engleză, deci o convorbire directă ar fi fost imposibilă.

În cursul discuţiilor, avocatul a invocat faptul că în mandatul european emis pentru fapta pentru care s-a aplicat pedeapsa de 5 ani de închisoare, nu este descrisă cu claritate fapta. Avocatul confundase de fapt pedeapsa maximă prevăzută de legea italiană cu condamnarea primită de Naghiţ.

A recunoscut că nu se uitase cu atenţie. Practic, singura menţiune făcută de avocat în favoarea clientului său a fost aprecierea că arestarea lui Naghiţ pentru 30 de zile în vederea extrădării reprezintă un termen prea lung.

Judecătorii au avut de analizat practic doar valabilitatea mandatelor europene emise pe numele lui Naghiţ. Cum nici acesta nu s-a împotrivit, magistraţii Curţii de Apel au dispus predarea acestuia autorităţilor italiene. 

Comentarii