Caz dificil, tratat la Iaşi: de la un accident rutier grav, la descoperirea unui sindrom multisistemic post-Covid

sâmbătă, 21 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Caz dificil, tratat la Iaşi: de la un accident rutier grav, la descoperirea unui sindrom multisistemic post-Covid

Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” au tratat un caz extrem de rar al unei adolescente în vârstă de 15 ani, cu multiple traumatisme în urma unui accident rutier, care a dezvoltat pe parcursul spitalizării şi un sindrom inflamator multisistemic după COVID-19. 

La rezolvarea cazului, care a durat aproape o lună de zile, au participat medici anestezişti şi de terapie intensivă, neurochirurgi, medici infecţionişti, pediatri, medici urgentişti, alergologi, dermatologi şi un număr mare de medici rezidenţi, asistente medicale, infirmieri şi brancardieri.

Adolescenta din judeţul Neamţ a ajuns la spitalul ieşean după ce a fost victimă a unui accident rutier, ca pieton, pe data de 17 decembrie. A suferit multiple traumatisme: cranio-cerebral, torace şi bazin.

De la locul accidentului a fost preluată în comă de un echipaj SMURD, fiind intubată oro-traheal, sedată şi ventilată mecanic. Iniţial a fost dusă la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, unde i-a fost făcut un computer tomograf, care a arătat că este vorba despre un traumatism cranio-cerebral grav, contuzii hemoragice pulmonare şi fractură cominutivă de bazin, ulterior fiind transferată la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.

„După 17 zile de tratament specific al afecţiunilor sale în secţia de ATI Neurochirurgie a dezvoltat un sindrom febril persistent în ciuda mai multor scheme de tratament antibiotic cu spectru larg, însoţit de un exantem maculo-papulo-eritematos generalizat (n.red. erupţie la nivelul pielii), adolescenta fiind transferată în Compartimentul de Boli Infecţioase. Febra înaltă persistentă pe parcursul a mai multor zile şi dispunerea atipică a exantemului, a făcut ca diagnosticul diferenţial să fie dificil, fiind luate în discuţie pe rând – sepsis, scarlatină, un exantem viral din mononucleoză infecţioasă sau primo-infecţie CMV, exantem post-infecţie cu germeni atipici, alergie post-medicamentoasă sau exantem de tip autoimun”, a explicat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.

Reprezentanţii spitalului au mai explicat că analizele au arătat şi o insuficienţă hematologică, afectare la nivelul ficatului, precum şi sindrom inflamator biologic corelat cu o serologie igG SARS-CoV-2. Au ajuns la concluzia că este vorba despre sindromul inflamator multisistemic post-infecţie SARS-CoV-2, inclusiv mama acesteia precizând că adolescenta a avut o viroză cu câteva săptămâni înainte de accidentul rutier.

„A fost tratată cu succes cu pulsaţii cu Solumedrol, remiţându-se complet febra, erupţia cutanată, afectarea hematologică şi cea hepatică. Pacienta a fost externată ameliorată, de menţionat fiind că şi leziunile cranio-cerebrale, dar şi fractura cominutivă de bazin au avut o evoluţie favorabilă”, a completat managerul Spitalului de Copii Iaşi. 

Comentarii