Ce averi au declarat primarii comunelor din jurul Iaşului : Miroslava, Ciurea, Tomesti, Bârnova, Aroneanu şi Holboca

joi, 13 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Ce averi au declarat primarii comunelor din jurul Iaşului : Miroslava, Ciurea, Tomesti, Bârnova, Aroneanu şi Holboca

Dintre primarii comunelor vecine municipiului, declarația de avere a edilului din Tomești e cea mai albă, în vreme ce ale vecinilor lui din Bârnova și Ciurea sunt cele mai lungi.

 

Primarul celei de-a treia comune ca mărime din țară deține o casă cu 500 mp de curte și aproape 8 hectare de teren agricol, la fel ca la începutul mandatului. La ultimul recensământ, Miroslava număra aproape 30 de mii de locuitori, aproape cât municipiul Pașcani. Aflat la al patrulea mandat consecutiv, Dan Niță locuiește în Uricani într-o casă de 72 mp, conduce un Mitsubishi din 2016, se bucură de o pensie de 5000 de lei, iar de la primărie a fost răsplătit anul trecut cu o indemnizație de peste 9100 de lei pe lună.

Primarul din Ciurea se extinde la Voinești

Dincolo de DJ 248, rămas la fel de îngust, dar mai aglomerat decât la începutul actualului mandat, este comuna Ciurea, a doua ca mărime din județ. Primarul de aici, Cătălin Lupu, este și el la al patrulea mandat. Cum până la pensie mai are destul, primarul Lupu investește. Anul trecut, împreună cu soția, a cumpărat o proprietate de 4000 mp de teren intravilan, cu casă cu tot, și două hectare în extravilanul comunei Voinești. Indemnizația de primar i-a adus ceva mai puțin decât omologului din Miroslava, aproape 8500 de lei pe lună.

Primarul Bârnovei este încă și mai gospodar. Mihai Balan și-a adăugat și anul trecut două terenuri, ambele în intravilanul comunei pe care o conduce, de câte 1600 mp fiecare. Împreună cu soția, el deține mai multe terenuri de acest fel la Bârnova și în Iași, doar cele din Schitu Duca sunt în pădure sau „alte categorii de terenuri extravilane”. Și locuințele, toate în Bârnova sau în Iași, sunt la fel de numeroase, fie pe numele lui, al soției sau al copiilor. Indemnizația de primar încasată anul trecut de Mihai Balan a fost și mai mică decât ale omologilor din Ciurea și Miroslava, mai puțin de 7500 de lei/ lună – și de aproape cinci ori mai mică decât venitul soției, notar public.

O garsonieră pentru edilul Tomeștiului

La Tomești, deși e la al cincilea mandat, Ștefan Timofte pare că pune copy-paste de mai mulți ani aceeași declarație de avere cu doar trei mențiuni: o casă de 33 mp și o curte de 550 mp, iar, ca primar, indemnizația pe anul trecut a fost similară colegului din Ciurea: aproape 8400 de lei/ lună.

Vecinul de la Holboca, aflat la primul mandat de primar, stă mai bine: o casă de 130 mp cu o curte de 2300 mp, cât să încapă ambele autoturisme ale familiei. Chiar dacă Holboca e a treia comună ca mărime din județ, după populația domiciliată aici, Neculai Pamfil a primit anul trecut o indemnizație doar ceva mai mare decât omologul de la Bârnova, 7660 lei/ lună.

Fără casă, dar cu un Tico în curte

Benoni Moruzi, din 2008 la conducerea Primăriei Aroneanu, n-a mai achiziționat nimic în ultimii zece ani, nici măcar o casă în care să locuiască. Întreg patrimoniul imobiliar din declarația de avere – terenurile din Aroneanu și Vutcani (Vaslui) și un sfert dintr-un apartament din Iași – este al soției. Primarul mai menționează în declarația de avere două autoturisme: un Daewoo Tico din 1999 și o Toyota Avensis, dar nu și cine le conduce. Benoni Moruzi are în schimb peste 420 de mii de lei într-un cont bancar, iar indemnizația primită anul trecut de la primărie a fost de aproape 6500 de lei, de trei ori mai mică decât pensia de magistrat a soției.

La Popricani, Ion Tănasă, aflat și el la primul mandat, menționează în declarația de avere o casă de locuit de 267 mp și un apartament, ambele împreună cu soția. Indemnizația de fix 7 mii de lei primită ca primar este completată cu pensia militară (4500 de lei) și cu dividendele de la firma unde este acționar (64,2 mii de lei anul trecut). La fel ca primarul din Tomești, nu deține nicio mașină.

În primul mandat, declarațiile nu se pun

Comuna Rediu este singura din tot județul unde declarațiile de avere ale primarului și consilierilor locali (cu excepția a trei dintre ei, între care și vicele) sunt „la secret”. De altfel, primăria nu a avut în ultimii ani nici pagină de internet, anunțuri despre activitatea locală și transmisiuni în direct de la „celebrele” de-acum ședințe de consiliu apărând doar pe Facebook. Primarul Ciprian Grosu se află la primul mandat.

Tot la primul mandat este și Liviu Dulgheru, primarul Văii Lupului. Lipită de municipiul Iași, comuna-localitate Valea Lupului și-a triplat populația din 2011 încoace. Însă nici primarul de aici nu s-a grăbit cu declarațiile, deși primăria are propria pagină de internet. Anul trecut, primarul Dulgheru raporta un venit lunar de 8000 de lei obținut în 2021 și creditul ipotecar pe care, împreună cu soția, îl rambursează din 2014, de când familia s-a mutat în casă nouă.

Cititi si: Le-au ascuns, dar le-am găsit. Iată salariile celor 13 directori din Primărie! Un nou episod din serialul ZdI “Cine conduce Iaşul?”

Cititi si: Cum s-au descurcat anul trecut cu banii naşul şi finul care conduc judeţul. Bine şi foarte bine!

Comentarii