Ce obiective din Iași apar în proiectul de ţară referitor la infrastructura de transport

sâmbătă, 21 decembrie 2019, 02:56
2 MIN
 Ce obiective din Iași apar în proiectul de ţară referitor la infrastructura de transport

Costul realizării se ridică la 50-60 de miliarde de lei, estimează Varujan Vosganian.

Proiectele de infrastructură de transport legate de Iaşi, menţionate în „viziunea bugetară pentru 2020”, cum a numit deputatul Varujan Vosganian proiectul legii de buget pe anul viitor, au fost trecute în revistă ca stadiu de aplicare la ultima conferinţă de presă a ALDE Iaşi. Liderul filialei ieşene a alianţei a recunoscut că e vorba de sume mici, pentru că toate proiectele se află în stadii incipiente.

Astfel, urmează să fie finanţate studii de fezabilitate pentru creşterea vitezei pe calea ferată între Ploieşti şi Suceava-Vicşani la 120 km/h şi au fost depuse amendamente pentru studiile similare pe segmentele autostrăzii A8 – care ar trebui să fie realizate până în 2021. Încă 70 de milioane au fost trecute în dreptul şoselei expres, cu două benzi pe sens, pentru SF-urile segmentelor dintre Ploieşti şi Paşcani. Un milion de lei va fi alocat ca sumă de start pentru mutarea utilităţilor de pe bd. Poitiers în perspectiva începerii lucrărilor la Centură, dar se estimează că suma totală pe care trebuie să o aloce Consiliul Local Iaşi în acest sens este de 10 milioane de euro.

Varujan Vosganian a propus un proiect de ţară pentru deceniul următor, cu obiectivul construirii reţelei de autostrăzi, a modernizării reţelei feroviare, a extinderii aeroporturilor şi a reamenajării căilor de transport fluvial. El a estimat toate aceste cheltuieli la 50-60 de miliarde de euro, bani care pot să vină şi din fonduri europene, şi din credite internaţionale, şi din parteneriate realizate transparent şi cu clauze clare. Deputatul ieşean a invocat în acest sens şi consensul politic pentru îndeplinirea unei asemenea ţinte ample.

Comentarii