Ce proiecte are Simona Modreanu, noul director al Editurii Junimea

miercuri, 30 noiembrie 2022, 21:40
2 MIN
 Ce proiecte are Simona Modreanu, noul director al Editurii Junimea

Editura Junimea din Iaşi are un nou director. Este vorba despre Simona Mihaela Modreanu, care a obţinut nota 10 în urma concursului de proiecte de management. Aceasta are în plan atât extinderea în plan internaţional a Editurii Junimea, cât şi continuitatea prin literatură şi critică literară română.

Concursul de proiecte de management organizat pentru ocuparea postului de director al Editurii Junimea Iaşi a avut loc în luna noiembrie. A constat în două probe: proba de dosar şi proba de interviu. Luni, 28 noiembrie 2022, s-au afişat rezultatele, iar Simona Mihaela Modreanu a obţinut nota 10 la ambele probe. Ea va fi noul manager al editurii. A mai fost director al aceleiaşi edituri în perioada 2008-2014.

„Am foarte multe planuri pentru Editura Junimea, pe care le-am şi expus în proiectul managerial. În principal, voi merge pe cele două axe pe care le-am şi anunţat. Pe de o parte va fi vorba despre continuitate, adică tot ce înseamnă literatură şi critică literară română din România, dar şi cu românii din afara graniţelor. A doua axă este cea a diversificării şi a deschiderii spre spaţiul internaţional, prin traduceri, colocvii, întâlniri şi dezbateri cu scriitori şi oameni de cultură de pe alte meleaguri, dar şi prin noi colecţii în acest sens. Fiecare din cele două axe pricipale va avea multe ramificaţii, precum colecţii noi în plan şi o serie de alte acţiuni şi idei, în parteneriat şi cu celelalte instiuţii păstorite de Primăria Iaşi, universităţi şi muzee din ţară şi din străinătate şi centre de cercetare. Vom încerca să accentuăm locul şi rolul Junimii atât în plan naţional, dar şi internaţional”, declară Simona Mihaela Modreanu, noul director al Editurii Junimea Iaşi.

Simona Modreanu a urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” (UAIC) din Iaşi, secţia franceză-engleză, iar studiile post-universitare le-a făcut la Centre Européen Universitaire, Nancy, Franţa. Din anul 2008 este profesor doctor la Catedra de Limba şi Literatura Franceză din cadrul Facultăţii de Litere a UAIC. Este membră în proiectul internaţional „Vigne, vin et alentour”, iniţiat de catedra UNESCO „Vin et culture” din cadrul universităţii din Dijon, Franţa (Université de Bourgogne), membră în proiectul „Dinamica identităţii în literatura francofonă europeană” şi directoare a proiectului „Spaţiul identitar în literatura francofonă contemporană”. În anul 2005 a obţinut Premiul Revistei „Convorbiri literare”, iar în 2008 a primit Premiul Naţional de Critică şi Istorie literară „Petru Creţia”.

Printre directorii pe care i-a avut Editura Junimea se numără: Ilie Grămadă (1968-1970), Mircea Radu Iacoban (1970-1979), Cezar Ivănescu (2000-2008), Simona Modreanu (2008-2014) şi Lucian Vasiliu (2015-2022). „Eminesciana”, „Eminesciana. Bibliofil”, „Cuvinte migratoare”, „Epica”, „Efigii”, „Memoria clepsidrei”, „Historia Magistra Vitae”, „Mousaion” şi „Exit” sunt o parte din colecţiile editurii.

Comentarii